الزامات تهویه بیمارستانی با تاکید بر انتشار کووید-19
الزامات تهویه بیمارستانی با تاکید بر انتشار کووید-19
الزامات تهویه بیمارستانی با تاکید بر انتشار کووید-19
دکتر سمیه فرهنگ دهقان
استادیار، گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت و ایمنی
معاون پژوهشی، مرکز تحقیقات کنترل عوامل زیان آور محیط و کار
شقایق عیدانی
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بهداشت حرفه ای و ایمنی کار، دانشکده بهداشت و ایمنی
فرمت: PDF تعداد صفحات: 35
فهرست:
- پیشگفتار
- مقدمه ای بر کووید-19
- اهمیت تهویه بیمارستانی
- تعاریف و مفاهیم
- تعریف تهویه بیمارستانی
- اهداف تهویه بیمارستانی
- انواع سیستم های تهویه
- تهویه مکانیکی
- تهویه طبیعی
- عناصر اصلی تهویه
- عملکرد فیلتر
- نرخ تهویه
- آزمون دود برای اتاق های فشار منفی
- اندازه گیری فشار اتاق
- تعداد دفعات تعویض هوا
- برآورد غلظت بیوآئروسل
- آزمون هود شیمیایی
- آزمون هود ایمنی بیولوژیک
- تعداد دفعات تعویض هوا در تهویه طبیعی
- برآورد نرخ تهویه از روی غلظت CO2
- الزامات تهویه در بخش های مختلف بیمارستان
- بخش عمومی و اتاق بیمار
- اتاق ایزوله محیطی
- اتاق ایزوله تنفسی
- اتاق جراحی
- بخش مراقبت های ویژه
- بخش مراقبت های ویژه زخم
- بخش مراقبت های ویژه نوزادان
- آزمایشگاه
- ارزیابی پارامترهای تهویه بیمارستانی
- سرعت هوا
- دبی هوا
- راندمان هود
در حالی که بیمارستان ها یکی از نهادهای مهم در ارائه خدمات بهداشتی-درمانی محسوب می شوند، در صورت نبود سیستم تبادل و تصفیه کافی هوا و نرخ تهویه پایین، می توانند به یکی از کانون های خطر انتقال انواع بیماری ها مانند کووید-19 تبدیل گردند.
توجه به کیفیت هوای داخلی در بیمارستان ها به دلایل متعددی حائز اهمیت است، زیرا مطالعات نشان می دهند که عفونت های بیمارستانی به افزایش مرگ و میر کمک کرده و بسیاری از این عفونت ها توسط پاتوژن های موجود در هوا منتقل می شوند. بیمارستان ها با امکانات و تسهیلات خود، در بازگرداندن سلامت جسمی و روحی افراد بیمار، انجام تحقیقات پزشکی و آموز نیروهای موردنیاز گروه های درمانی و پزشکی نقش مهمی را ایفا می کنند.
وجود عوامل زیان آور مانند پاتوژن های هوابرد در محیط بیمارستان و عدم کنترل آنها، بر روند بهبود بیماران تاثیر خواهد داشت و حتی ممکن است باعث تشدید بیماری افراد گردد.
انتقال هوابرد در خصوص ویروس کووید-19 نیز به اثبات رسیده است و این ویروس به شکل قطرات تنفسی و آئروسل می تواند حین سرفه و عطسه و حتی صحبت کردن افراد ناقل و بیمار در هوا منتشر شده و در صورت تعلیق در هوا طی مسافت زیاد و مدت زمان طولانی به صورت عفونی باقی بماند.
یکی از اقدامات کنترل مهندسی در خصوص پیشگیری از انتشار آلاینده های هوابرد، استفاده از سیستم های تهویه در محیط های بیمارستانی است. تهویه بیمارستانی عبارت است از ورود هوای تازه و پاک و انتشار آن در داخل بخش های بیمارستان به منظور فراهم نمودن هوای سالم برای تنفس
بیماران و پرسنل و همچنین کاهش غلظت آلاینده های تولیدشده در هوای داخل بیمارستان و نیز خروج این آلاینده ها از این محیط.
علاوه براین هدف نهایی تهویه در بیمارستان ها، جلوگیری از گستر عفونت های منتقله از هوا بین بیماران، پرسنل و یا به خارج از بیمارستان است. سه رو اصلی برای تهویه بیمارستان بکار گرفته می شود که عبارت اند از: تهویه طبیعی، تهویه مکانیکی و تهویه ترکیبی. راهنمای حاضر ضمن ارائه مقدماتی در خصوص مبحث تهویه و الزامات آن در بخش های مختلف بیمارستان، به نحوه پایش پارامترهای تهویه با تاکید بر کنترل انتشار کووید-19 می پردازد، تا از این طریق ضمن آشنایی بیشتر فعالین این حوزه با مفاهیم عملکرد سیستم تهویه بیمارستانی، بتواند گامی موثر در جهت حفظ و ارتقای سلامت پرسنل مراکز خدمات بهداشتی و درمانی و کمک به بهبود روند بیماری و حفظ سلامت سایر افراد در حال تردد در اینگونه محیط ها بردارد.
مقدمه ای بر کووید 19
یک سال از ظهور بیماری ویروس کرونای جدید (کووید-19) می گذرد. از آنجایی که درصد شیوع این بیماری نسبت به انواع قبلی آن، بسیار بالا بود و گستره متنوعی از علائم در مبتلایان دیده شد، به نوعی پرسنل درمان و محققان را دچار شوک نمود.
شیوع بیماری کرونای جدید در دسامبر 2019 از ووهان چین آغاز شد و بعد از آن، توسط سازمان بهداشت جهانی به عنوان یک فوریت بهداشتی با دغدغه بین المللی اعلام شد.
ویروس کووید-19 از خانواده کرونا ویروس ها محسوب می شود و در زیر میکروسکوپ الکترونی، این ذرات ویروس با رنگ آمیزی منفی، شکل تاج مانند را نشان میدهند. از بین انواع کرونا ویروس ها شباهت بیشتری به سارس دارد به همین خاطر آن را سارس-کووید-1 نام گذاری کرده اند. کووید-19 یک ویروس پوشش دار، RNA دار تک رشته ای مثبت است و قطر آن به طور متوسط حدود 100 نانومتر است. شکل آنها کروی یا بیضوی است.
بیماری خفیف دستگاه تنفسی تا سندرم زجر تنفسی حاد در مبتلایان به این ویروس دیده می شود. به طور تقریبی از هر 5 فرد بیمار، یک نفر نیاز به مراقبت های بیمارستانی دارد. میزان مرگ و میر این بیماری در جمعیت مسن تر، به ویژه در مردان و افراد دارای نقص ایمنی بالاتر است. عوامل خطر عمده شامل سن بالا با بیماری های زمینه ای مانند فشار خون بالا، دیابت، بیماری های قلبی-عروقی، بیماری عروق مغزی، بیماری های آلرژیک، آسم، چاقی شدید و بیماری انسدادی مزمن ریوی است.
در حال حاضر هیچ دارو و درمان قطعی برای این بیماری وجود ندارد، واکسن های مربوط به این بیماری تحت آزمایشات بالینی است. از شایعترین علائم ابتلا به کووید-19، درد عضلانی و درد مفاصل حالت تهوع، استفراغ و اسهال، سردرد و هایپوکسی (کمبود اکسیژن) است، اگرچه موادی چون اختلال در هوشیاری، آسیب به کبد و میوکارد (ماهیچه قلب)، خواب رفتگی اندام و انسفالوپاتی (اختلال عملکرد مغز) هم دیده شده است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مروری بر چالش های بهداشتی در مقابله با بحران اپیدمی ویروس کرونا (COVID-19)
⇐ ریسک های سلامتی ناشی از مصرف مواد ضدعفونی کننده
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)