اصول پیشگیری و مبارزه با حریق در ساختمان
اصول پیشگیری و مبارزه با حریق در ساختمان
اصول پیشگیری و مبارزه با حریق در ساختمان
محقق و گرد آورنده: حامد روشن
فرمت: Word تعداد صفحات: 69
فهرست:
- مقدمه
- تعریف تصرفات
- تجهیزات برق
- سیستم های اعلام حریق
- تجهیزات سیستم اعلام حریق
- سیستم اطفا اتوماتیک
- جعبه های آتش نشانی
- جت فن
- فن فشار مثبت
- پله فرار
- درب های مقاوم در برابر حریق
- خاموش کننده ها
- انبارها و سوله
- تاسیسات
امروزه میدانیم دنیای پیشرفته صنعتی مدیون آتش است. آتش گرما می دهد روشنی می بخشد، کوره های صنایع را داغ می کند، پخت و پز را آسان می کند و بطور کلی می توان گفت بدون آتش زندگی خیلی سخت و مشکل، صنایع و کارخانجات تعطیل و برگشتن جامعه به زمان عصر حجر خواهد بود. بنابراین می بینیم که آتش خدمت بزرگی به دنیا و جهان بشریت کرده است و به همین لحاظ از قدیم الایام مورد توجه و احترام بشر قرار گرفته است.
ضرب المثلی است که می گوید آتش خدمتگزار خوبی است اما ارباب بدی است، یعنی هر کجا که ما خطر آتش را جدی نگیریم و یا آگاه به خطرات آن نباشیم هر لحظه ممکن است حریقی رخ دهد و هر آنچه را در پیرامون خود دارد بسوزاند.
خطرات حریق همواره متناسب با پیشرفتهای تکنولوژی برق آسا قوس صعودی می پیماید، لذا پیوسته بر تعداد و شدت حریق ها و انفجارات و در نتیجه بر مقدار خسارات و تعداد تلفات و جراحات بمراتب افزوده می شود و دانش بشری با وجود قرنها تلاش پیگیر راه حل قاطعی برای خنثی کردن کامل حریق و انفجار نیافته است. اما بررسی آمارهای دقیق حریق توسط کشورهای مترقی ثابت نموده که بیش از 75 تا 80 درصد حریق ها قابل پیش بینی و پیشگیری می باشد و در صورت استفاده صحیح از ادوات و تجهیزات آتش نشانی عصر حاضر و آموزش و تمرین واقعی کافی و مداوم می توان خسارات و تلفات حریق های غیر قابل پیش بینی را نیز به حداقل ممکن کاهش داد. پیش بینی و پیشگیری خطرات حریق، ایجاب اطلاعات پر دامنه و عمیق علمی و فنی می نماید که از یک قرن پیش ضرورت آن کاملاً احساس و به ایجاد رشته مهندسی حفاظت از حریق منجر گردید که همواره وسعت معلومات و اهمیت آن قوس سریع صعودی داشته، زیرا ناچار بایستی با تکنولوژی روز همگام شود و با تهیه و تدوین انواع آئین نامه ها و استانداردهای معتبر و رعایت و اجرای آنها تا جایی که ممکن است از بروز حریق های احتمالی کاسته شود.
معمولاً مردم به زیبایی و شکل ظاهری ساختمان، مقدار استفاده، جنبه های اقتصادی، بیشترین بهره برداری با کمترین هزینه و مسائلی از این دسته توجه دارند. در هر حال اهداف اساسی محافظت در برابر حریق به ترتیب اهمیت از این قرارند:
- تأمین سلامت ساکنان ساختمان: این امکان باید فراهم شود که به هنگام بروز حریق، ساختمان بتواند افراد ساکن در خود را در کوتاه ترین مدت به یک محل امن و بی خطر، خواه در داخل ساختمان یا خارج ساختمان، منتقل کند تا تلفات جانی، جراحات جسمی و ضایعات روحی به بار نیاید.
- تأمین سلامت مأموران آتش نشانی: ساختمان باید طوری طرح و اجراء شود که در زمان وقوع حریق جان مأموران نجات و حریق را به مخاطره نیندازد و مانع فعالیت های مؤثر آنان در انجام عملیات مبارزه با حریق نباشد.
- به حداقل رسانیدن خسارات مالی: ساختمان باید طوری ساخته شود که در صورت بروز حریق در آن، زیان مالی به حداقل ممکن محدود باشد، غیر قابل استفاده نشود و یا محدود و محبوس نمودن آتش در داخل خود، مانع گسترش و سرایت حریق به ساختمانهای مجاور باشد.
- مقاومت ساختمان در برابر آتش سوزی: مقاومت ساختمان در برابر آتش سوزی به جنس، چگونگی ترکیب و رفتار مصالح مورد مصرف و نیز حریق بستگی دارد. هر عضو از اعضای ساختمان بر این مبنا ارزیابی می شود که تا چه حد و چند ساعت می تواند در برابر آتش مقاومت کند، معنی مقاومت این است که جزء یا قسمت مورد نظر چه مدت وظیفه اجرایی و کار کرد خود را در ساختمان حفظ می کند، یا چه مدت می تواند آتش و خطرات آن را محدود کند و در بعضی موارد نیز ترکیبی از این دو مورد نظر می باشد.
زندگی در کلان شهر عظیمی همچون تهران بزرگ با ساختار و سازه ها و کار نجات گوناگون در آن و صرف هزینه های بسیار کلان برای صاحبان کالا و مشاغل و جان افراد در ساختمان های بلند مرتبه آن نیاز به پیشگیری از حریق و حوادث و جلوگیری از خطرات جانی و مالی آن دارد.
سازمان آتش نشانی تهران در این راستا اقدام بر اجرای طرحی نو و جدید نموده که آن را بازدید از اماکن و ایستگاه محوری نام گذاری کرده و با پشتکار و دقت و اطلاعات و معلومات نیروهای جوان و فعال خود پیش می برد.
این تصرفات به 10 گروه تقسیم بندی می شود:
- تصرفات مسکونی
- تصرفات کسبی – تجاری
- تصرفات صنعتی
- تصرفات حرفه ای
- تصرفات آموزشی – تربیتی
- تصرفات درمانی – مراقبتی
- تصرفات تجمعی
- تصرفات انباری
- تصرفات مخاطره آمیز
- تصرفات ترکیبی
کم خطر: میانگین محتویات قابل احتراق 50 کیلوگرم در متر مربع زیر بنا
میان خطر: 50 کیلوگرم در متر مربع زیر بنا میانگین محتویات قابل احتراق › 100 کیلوگرم در متر مربع زیر بنا
پرخطر: 100 کیلوگرم در متر مربع زیر بنا میانگین محتویات قابل احتراق
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ حفاظت از ساختمان های مرتفع در برابر حریق
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)