اصول طراحی تهویه صنعتی در فرایندهای سرد و نیمه سرد
اصول طراحی تهویه صنعتی در فرایندهای سرد و نیمه سرد
اصول طراحی تهویه صنعتی در فرایندهای سرد و نیمه سرد
الف- بررسی فرآیند مورد نظر:
در این خصوص می بایست فرآیند مورد نظر به دقت بررسی گردد و طراحی طوری صورت گیرد که به دفع آلاینده کمک نماید زیرا طراحی نامناسب می تواند موجب مواجهه اپراتوربا آلاینده شده و مشکلات بعدی را نیز به همراه داشته باشد. بنابراین هود باید طوری طراحی و در فرآیند جایگزین شود که اولا مانع انجام کار نشود و ثانیا به کاهش و دفع آلاینده از منطقه تنفسی اپراتور کمک نماید. مثلا در ساندویچ فروشی ها برای میزی که عمل سرخ کردن مواد غذایی صورت می گیرد هود باید در روبروی اپراتور طراحی و جایگزین گردد زیرا اگر در بالای سر وی قرار گیرد می تواند به سرعت بخشیدن ورود بخارات مضر به منطقه تنفسی و در نهایت سیستم تنفسی فرد منجر گردد و مشکلات بعدی را به همراه داشته باشد بنابراین چنین هودی نه تنها به دفع آلاینده کمک نمی کند بلکه مواجهه فرد را با آلاینده فراهم می نماید. در هود های آزمایشگاهی سرعت ربایش نباید از 125 فوت فراتر رود زیرا باعث چرخشی شدن جریان هوا و برگشت هوا می شود.
ب- انتخاب نوع هود:
هودها به شکل های گوناگونی طراحی می شوند ولی در حالت کلی به دو صورت وجود دارند یا ساده اند ویا مرکب اند که هود ساده دارای دهانه باز هستند ولی هود مرکب دارای شکاف هستند و نسبت عرض به طول هود در آنها کمتر یا مساوی 0.2 است. هود ساده معمولا در همه فرآیندها کاربرد دارد اما از هود مرکب در فرآیندهایی استفاده می شود که فضای زیادی را اشغال نمی کند مثلا هود شکافدار در لبه استخر آبکاری فلزات و یا در لبه میز کار به کار میرود.
اشكال هودها همراه با محاسبه دبي لازم برای انتقال آلاينده
Q=3.7LVX |
Q=2.6LVX |
plang openning (Q=0.75V(10X2+A |
(Q=V(10X2+A |
Q=VA |
Q=1.4PVD P=perimeter |
Q=V(10X2+A) |
Q=0.75(10X2+A) |
حال مي خواهيم روش محاسبه دبي لازم را براي هود بيان نماييم كه براي محاسبه دبي لازم براي هود ابتدا بايد با توجه به انتخاب نوع هود از شكل هاي بالا دبي لازم را با توجه به فرمول بدست آوريم براي اين كار ابتدا محدوده سرعت ربايش را با توجه به جدول زير بدست مي آوريم:
شرايط انتشار آلودگي |
مثال |
سرعت ربايش |
انتشار بدون سرعت اوليه در هواي كاملا آرام |
تبخير از مخازن / شستشو |
100-50 |
انتشار با سرعت اوليه كم در هواي نسبتا آرام |
اتاقك اسپری / پر كردن متناوب ظروف / نوار نقاله سرعت پايين / اسيد شویی / جوشكاری / آبكاري |
200-100 |
توليد در ناحيه اي با حركت سريع هوا |
رنگ آميزی در اتاقک های كم عمق / پر كردن بشكه / بارگيری با نوار نقاله / خرد كن | 500-200 |
انتشار با سرعت اوليه بالا در ناحيه با حركت خيلي سريع هوا | سايش / صيقل كاری / سنگ زني |
2000-500 |
سپس با استفاده از ابعاد طول و عرض مساحت دهانه را محاسبه كرده و با توجه به شكل و فرمول و فاصله از منبع آلودگي (X) دبي را بدست مي آوريم.
نكته: سعي شود در انتخاب سرعت ربايش ماكزيمم در نظر گرفته شود تا مكش ايده آل باشد.
نكات لازم در ساخت هود:
- در هود شكافدار نسبت عرض به طول در دهانه بايد كمتر يا مساوی 0.2 باشد.
- زاويه كناره پلنوم با سطح مقطع كانال 60 تا 90 درجه باشد.
- عرض دهانه بايد با عرض پلنوم برابر باشد . البته اين عرض براي يكنواخت سازي هوا بكار ميرود و مي تواند طراحي نشود و هود به شكل زير باشد:
البته همانطور كه گفته شد اين طراحي براي فرآيندهاي سرد است و در فرآيندهاي خيلي گرم و داغ طراحي متفاوت است . براي حوضچه آبكاري فلزات هم اگر جت دمنده در نظر نباشد به همين شكل عمل مي شود وگرنه متفاوت است.براي به دست آوردن حجم هواي واقعي در نهايت از فرمول زير استفاده نماييد:
Qa=Q(460+T)/530
T= دمای ناحيه مورد نظر بر حسب فارنهايت
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)