استقرار سیستم مدیریت HSE در نظام پیمانکاران
استقرار سیستم مدیریت HSE در نظام پیمانکاران
استقرار سیستم مدیریت HSE در نظام پیمانکاران
چکیده:
امروزه در کشور ما پروژه های ساختمانی و عمرانی بسیاری توسط پیمانکاران در دست اجرا است که اعتبارشان میلیاردها ریال است. نیروهای انسانی زیادی نیز در این پروژه ها مشغول فعالیتند. بدیهی است این نیروهای انسانی شاغل در پروژه ها با خطرات زیادی مواجه هستند. با توجه به محیطی که پروژه در آن در دست اجراست برای نیروی انسانی پیرامون و شهروندان نیز خطراتی به همراه دارد. بیشتر این خطرها به دلیل کم توجهی یا ساده انگاری یا دانش کم ایمنی و پیشگیری است که موجب حادثه می شود.
حجم زیاد خطرات که موجب آسیب پذیری به نیروی انسانی و تلفات جانی و مادی می شود و به تبع آن خسارات مادی و معنوی حاصله از مهمترین ضروریاتی است که توسعه دانش پیشگیری را اجتناب ناپذیر می کند.
مقدمه:
در سالهای اخیر متخصصان دریافته اند که پیشرفت و توسعه، زمانی در پروژه های عمرانی ارزشمند است که مخاطرات بهداشت، ایمنی و محیط زیست را به همراه نداشته باشد. به گواه بررسی ها و آماری که در زمینه حوادث ناشی از کار در کارگاه های ساختمانی بیان می شود، نیروی کار شاغل در این بخش در معرض بیشترین خطرات از قبیل نقص عضو، ازکار افتادگی و فوت قرار دارند. نتیجه این آمارها این است که در سال 1368 ، قریب 630 کارگر و در سال 1387 نزدیک به 185 نفر در بخش ساختمانی بر اثر حوادث ناشی از کار، دچار فوت و یا از کار افتادگی شده اند. مطالعه ای که در کشور کویت بر روی مرگ و میر و صدمات در صنعت ساختمان انجام شد نیز تایید کرد که صنعت ساختمان در سال های 1994, 1995 و 1996 با داشتن به ترتیب 48%, 38% و 34% از صدمات ناتوان کننده و 62%, 38% و 42% از مرگ و میرها، خطرناک ترین صنعت است. با توجه به اهمیت موضوع و خلا تحقیقاتی در این زمینه، در این مقاله سعی داریم فرایند ساختمان سازی، چالش ها و ضرورت های مربوط به ایمنی پیمانکاران صنعت ساختمان را بررسی کنیم .
اهمیت نظام مدیریت HSE پیمانکاران :
سیستم مدیریت HSE به عنوان ابزاری مدیریتی جهت کنترل و بهبود مسایل مربوط به بهداشت، ایمنی، محیط زیست و کیفیت است. این سیستم مدیریتی با بررسی همزمان سه فاکتور مذکور، بستر مناسبی جهت استقرار و اجرای استانداردهای مدیریت زیست محیطی (ISO 14000) ، استانداردهای مدیریت ایمنی و بهداشت حرفه ای (OHSAS18001) ایجاد می نماید. با توجه به تحقیقاتی که تاکنون در این زمینه صورت گرفته ، توجه به اصول ایمنی و بهداشت حرفه ای و رعایت این اصول، نقش زیادی در کاهش زیان های اقتصادی پیمانکاران داشته است. چرا که با کاهش حوادث، احتمال آسیب دیدن تجهیزات و ایجاد خسارات مالی کاهش یافته و کاهش لطمات جانی نیز رخ خواهد داد. بروز هر حادثه حتی خیلی کوچک زیان هایی را در بردارد که به دو گروه زیان های مستقیم یا نمایان و زیان های غیر مستقیم یا پنهان طبقه بندی می شوند .
از نظر اقتصادی نیز مطالعات نشان می دهند که رعایت ایمنی دارای ارزش اقتصادی است. تحقیق انجام شده توسط ریچارد هیسلوپ نشان می دهد که اگر یک سازمان (شرکت یا بنگاه اقتصادی) 3 درصد سود داشته باشد، باید یک سوم یک میلیون دلار خدمات ارائه نماید تا هزینه های ایجاد شده بوسیله یک کارگر ناشی از حادثه را پرداخت نماید. این هزینه ها شامل 5000دار هزینه مستقیم و 5000 دلار هزینه غیر مستقیم است. جمع این هزینه ها 10000 دلار می شود که برای هزینه کردن این مبلغ باید 330000 دلار خدمات توسط شرکت ارائه شود این محاسبه برای شرکتی با 3 درصد سود بود، حالا برای سودهای مختلف و هزینه های مختلف می توان به جدول زیر مراجعه کرد.
ادامه مطالب زیر را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
-
تدوین روش های اجرایی سیستم مدیریت HSE
-
نقش مدیریت شركت های پیمانکار در ارتقاء سیستم مدیریت HSE
-
نقش پرسنل اجرایی پیمانکاران در ارتقاء سیستم مدیریت HSE
-
راهکارهای افزایش ضریب ایمنی در سیستم مدیریت HSE پیمانکاران
حتما بخوانید:
⇐ طرح ریزی سیستم مدیریت HSE پیمانکاران
⇐ مدیریت ایمنی, بهداشت و محیط زیست پیمانکاران
⇐ مکانیزم مدیریت HSE پیمان و تدوین HSE-PLAN
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)