استقرار سیستم مدیریت شرایط اضطراری براساس استاندارد ISO 15544 :2000
استقرار سیستم مدیریت شرایط اضطراری براساس استاندارد ISO 15544 :2000
استقرار سیستم مدیریت شرایط اضطراری براساس استاندارد ISO 15544 :2000 در یکی از پالایشگاه های جنوب کشور
فرمت: WORD تعداد صفحات: 5
فرمت: PDF تعداد صفحات: 143
خلاصه
سازمانها انتظار وقوع یک شرایط بحرانی یا اضطراری، خصوصا به نحوی که بر روی پرسنل، تجهیزات و فعالیتهای اقتصادیشان تاثیر بگذارد را ندارند؛ با این وجود حقیقت این است که وضعیت های اضطراری و فجایع بنابر دلایل مختلف، با توجه به ماهیت فعالیت های سازمان، شرایط جغرافیایی منطقه و سایر ریسک فاکتورها روی می دهند و می توانند به همه کس، در همه جا و همه زمان آسیب و صدمه وارد نمایند. بهترین راه برای حفاظت اموال سازمان در برابر بحران ها و شرایط اضطراری، تدوین و توسعه سیستم مدیریت اقدام در شرایط اضطراری است. داشتن رویکرد فرایندی در این خصوص، علاوه بر پاسخگویی به الزامات استانداردهای تدوین شده در خصوص مباحث ایمنی می تواند روند پایه ریزی سیستماتیک مدیریت شرایط اضطراری را در محیط کار فراهم سازد؛ بدین منظور سیستم مدیریت شرایط اضطراری براساس استاندارد ایزو 15544 در یکی از پالایشگاه های جنوب کشور مستقر گردید؛ آنالیز شکاف و ممیزی صورت گرفته در قبل و بعد از استقرار سیستم مدیریت شرایط اضطراری نشان داد که عدم انطباق های عمده از 7 مورد به 2 مورد و عدم انطباق های جزئی از 17 مورد به 10 مورد کاهش یافته که این موضوع موید اثرات مثبت سیستم مدیریتی استقرار یافته می باشد.
کلمات کلیدی: پالایشگاه، شرایط اضطراری، ایزو 15544
1- مقدمه
بحران پدیده ای با احتمال وقوع کم و پیامدهای زیاد برای سازمان (بقاء سازمان، شهرت، اعتبار، ثبات مالی و…) و ذینفعان می باشد. بحران ها اگرچه رویدادهایی غیرقابل پیش بینی هستند اما غیر منتظره نیستند(1). سه ویژگی غافلگیر کننده بودن، کوتاه بودن زمان تصمیم گیری و تهدید جدی برای سازمان، از عباراتی است که در بیشتر تعاریف بحران ارائه شده است. بحران ها و شرایط اضطراری در سازمان ها و محیط های کاری بعلت عملکرد های ناصحیح انسانی، تجهیزاتی (تکنولوژی) و حوادث طبیعی رخ می دهند(2،3). چندین نوع از رویدادها در محیط کار می توانند پتانسیل تبدیل شدن به بحران را داشته باشند. براین اساس، بحران های احتمالی در محیط های کار در گروه های بمب گذاری، حوادث، خشونت های محیط کار، حریق، شرایط جوی و حوادث طبیعی، آشوب، شیوع بیماریها (همه گیری ها) و اعمال تروریستی و خراب کارانه طبقه بندی شده اند(4،5).
با توجه به اهمیت و حساسیت جهانی نسبت به مقولات ایمنی، سلامت و محیط زیست در عرصه های مختلف و اشاعه رویکرد فرایندی در سازمان ها، بهترین راه برای حفاظت اموال و سرمایه های سازمان در برابر بحران ها و شرایط اضطراری، استقرار سیستم مدیریت بحران و اقدام در شرایط اضطراری، بر طبق الزامات معتبر جهانی است.
امروزه در بسیاری از سازمانها برای هدایت و هماهنگ کردن فعالیت های سازمان، از سیستم های مختلف مدیریت استفاده می شود. در این میان سازمان های استاندارد و بخصوص سازمان بین المللی استاندارد یا همان ایزو بعنوان اولین گروه های کاری اقدام به تدوین سیستم های مدیریتی استاندارد نمودند. ساختار سیستم های مدیریتی نوین دارای یک ویژگی بارز هستند و آن خصوصیت بر پایه نظریه معروف دکتر دمینگ معروف به چرخه دمینگ می باشد؛ این نظریه بیان می دارد که برای استقرار و گسترش یک سیستم موثر و کارا در یک سازمان، رعایت چهار گام یا چهار مرحله (طرح ریزی، اجرا، بررسی، اقدام اصلاحی) مختلف مجزا که در عین حال، ارتباط بسیار تنگاتنگی با یکدیگر دارند، بسیار موثر و مفید خواهد بود(6).
سیستم مدیریت شرایط اضطراری، تلاشی سیستماتیک به منظور پیشگیری کردن از وقوع شرایط اضطراری و یا مدیریت کردن شرایط اضطراری بوقوع پیوسته می باشد(3)؛ به منظور اثربخشی واکنش ها به وضعیت های بحرانی و اضطراری، می بایست تمامی فعالیت ها و اقدامات در چارچوب این سیستم مدیریت انجام پذیرد. در واقع سیستم مدیریت شرایط اضطراری دربردارنده مهارت ها و تکنیک هایی جهت شناسایی، ارزیابی و غلبه بر هر وضعیت جدی بخصوص در لحظات اولیه ایجاد تا شروع روش های بازیابی بوده و اهداف نهایی سیستم مدیریت شرایط اضطراری، پیشگیری از وقوع بحران و تلاش در جهت بقاء سازمان می باشد(7).
موضوع مدیریت شرایط اضطراری را می توان به خوبی در ساختار سیستم های مدیریتی ایمنی، سلامت و محیط زیستی نظیر سری ارزیابی ایمنی و سلامت حرفه ای، سیستم مدیریت زیست محیطی و سیستم مدیریت ایمنی، سلامت و محیط زیست مشاهده کرد. در بند 7-4-4 سری ارزیابی ایمنی و سلامت حرفه ای (8)، بند 7-4-4 سیستم مدیریت زیست محیطی (9) و بند 5-5 در سیستم مدیریت ایمنی، سلامت و محیط زیست (10) به طرح ریزی شرایط اضطراری و نحوه مقابله با آنها پرداخته شده است.
این مطلب بروزرسانی شد و فایل جامع «سیستم مدیریت شرایط اضطراری – رویکرد فرایندی به مدیریت شرایط اضطراری» در 143 صفحه با موضوعات زیر پیوست شد.
- اهمیت بیماری ها و حوادث ناشی از کار
- هزینه های حوادث
- نمونه های شرایط اضطراری در واحدهای صنعتی
- برخی از مهمترین حوادث رخ داده در صنایع
- مدیریت شرایط اضطراری در قالب سیستم مدیریت
- آشنایی با عناصر سیستم مدیریت مبتنی بر PDCA
- فازهای طرح واکنش اضطراری
- و …
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ مدیریت بحران در سازمانهای دولتی
⇐ فرماندهی و مدیریت شرایط اضطراری با تمرکز بر سیستم فرماندهی حوادث
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)