ارگونومی در منازل

ارگونومی در منازل

Ergonomics at home

مسائل مورد بررسی در ارگونومی منازل

  • طراحی و چیدمان آشپزخانه

  • طراحی و چیدمان حمام و دستشویی

  • طراحی و چیدمان اتاق خواب

  • طراحی و چیدمان هال و پذیرایی

  • طراحی و چیدمان اتاق کار

طراحی و چیدمان آشپزخانه

شکل

  • آشپزخانه یک طرفه
  • آشپزخانه دو طرفه
  • آشپزخانه u شکل
  • آشپزخانه L شکل

پنجره

آشپزخانه بسته

هم به آشپزخانه هایی اتلاق می­شود که دورتادور آنها دیوار است و هم به آشپزخانه هایی که از یک جهت دیوار ندارند، آنچه بین هر دو مشترک است نداشتن پنجره به بیرون است.

  • نور کافی
  • فن تهویه
  • هود آشپزی
  • صدای فن و هود

کفپوش

  • سطوح لغزنده نباشد
  •  عایق حرارتی مناسبی باشد
  • تعدیل کننده و کاهش دهنده صدای حرکت پا روی زمین باشد
  • خیلی راحت بشود آن را تمیز کرد
  • نسبت به ضربه­های مکانیکی و حرارت تا حدودی مقاوم باشد

دیوارها

دیوارهای آشپزخانه باید تا ارتفاع 1.4 متر قابل شستشو باشند. در صورتیکه تا این ارتفاع، دیوارها را سرامیک کرده باشند، شستشوی آنها بسیار ساده خواهد بود. مهمترین قسمت دیوارها که باید قابل شستشو باشند کناره های سطوح کار است.

چیدمان اجزای آشپزخانه

 

4 اصل از اصول اولیه طراحی :

اصل اهمیت با اهمیت ترین جزء یا اجزاء ( از نظر ایمنی – کارآیی و ..) میبایست در بهترین و      مناسب ترین محل قرار گیرد.

اصل تکرار استفاده اجزائی که بیشترین کاربرد و استفاده را دارند میبایست در بهترین و   مناسبترین محل  قرار گیرند.
اصل نوع وظیفه اجزائی که دارای وظیفه یکسان هستند میبایست در یک گروه و در کنار بکدیگر قرار گیرند.
اصل جانمائی استفاده اجزائی که عموما به طور متوالی و پی در پی و بدنبال هم استفاده میشوند میبایست در یک گروه کنار یکدیگر قرار گیرند.

 

برای طراحی نحوه چیدمان سطوح کار  توالی انجام کار در آشپزخانه معمولا به ترتیب زیر در نظر گرفته میشود:

1- ظرف شوئی

2- سطح اصلی کار

3- سطح خوراک پز ( اجاق گاز)

4- سایر سطوح

برای فرد راست دست توالی کار از دست چپ به راست است.
این توالی نمیباست بوسیله گنجه های بلند درها یا راهروها به هم بخورد.
ترکیب L  یا U  شکل نیز میتواند مناسب باشد.
یخچال یا سایر وسایل ذخیره و انبار مواد غذائی – ظرف شوئی و اجاق خوراک پزی ” مثلث انجام کار ” را تشکیل میدهند .اضلاع این مثلث نباید قطع شود به ویژه خط میان ظرف شوئی و اجاق خوراک پزی  که بیش از هر وسیله دیگر ی در آشپزخانه مورد استفاده قرار میگیرند.
اضلاع مثلث انجام کار

گراند جان ( 1973 )- حداکثر محیط این مثلث را برای آشپزخانه های کوچک 7 متر و برای آشپزخانه های بزرگ 8 متر توصیه نموده است .

دپارتمان محیط 1972- حداقل و حداکثر آنرا 3600 و 6600 میلی متر  و فاصله میان ظرف شوئی و اجاق خوراک پزی را 1200 تا 1800 میلی متر تعیین نموده است.

ارتفاع سطوح کار

سطح مورد نظر حداقل اندازه اندازه مناسب
ارتفاع میز کار اصلی داخل آشپزخانه 80 120-100
ارتفاع کابینت نزدیک اجاق گاز برای قرار دادن قابلمه­ها 40 60
ارتفاع سطح کار دوم که مورد استفاده قرار می­گیرد 100 120
اندازه سینکهای ظرفشویی یک کاسه­ای 2*35
اندازه سینکهای ظرفشویی دو کاسه­ای 40 50
عمق سطوحی که ظروف و وسایل روی ان قرار می­گیرند 60 60

 

طراحی و چیدمان حمام و دستشویی: 1- فضای لازم 2- ابعاد بهینه

ابعاد بهینه

تجهیزات

طول عمق ارتفاع (cm)

وان حمام

170 75 55-45
شیر آب بالای وان

70

کابین دوش گرفتن

90

90

دوش سقفی

200-190

روشویی

60 50

90-80

قفسه بالای روشویی

115
شیر آب بالای روشویی

100

لبه بالایی آینه

190

لبه پایینی آینه

130

بیده 40 65

40

WC 40 50

40

فضای مناسب

حداقل اندازه

اندازه مناسب (متر مربع)

مساحت حمام با یک وان و یک روشویی

3

4

مساحت حمام با یک وان و یک روشویی و یک دوش

4

5

دستشویی با یک روشویی

2

3

دستشویی با بیده یا یک دوش و یک روشویی

4

5

 

طراحی و چیدمان اتاق خواب

اتاق خواب:

1-  فضای مورد نیاز برای سایر وسایل

2- ابعاد کمد

3- تخت خواب

4- مساحت اتاق خواب

 

مساحت:

اتاق حداقل مساحت (مترمربع) مساحت مناسب پهنای حداقل (سانتی متر)
اتاق والدین 14 16-15 340
اتاق خواب کودکان با دو تخت 12 14 280
اتاق خواب کودکان با یک تخت 8 10 240

 

تخت خواب:

طول 210 سانتی متر
پهنا (تخت یک نفره) 120-100
پهنا (تخت دو نفره) 180
ارتفاع از سطح زمین 70-60
فضای اطراف تخت برای حرکت 100-66
نوع تخت فضای مناسب اطراف تخت
حداقل حداکثر
تخت­های کوتاه (کمتر از 50 سانتیمتر) 95 100
تخت­های بلند (بیشتر از 50 سانتیمتر) 66 80

 

کمد

ابعاد کمدهای مورد نیاز اتاق های آپارتمان:

اتاق حداقل طول جلویی(cm) اندازه مناسب طول عمق کمد
اتاق والدین 240 300 60
اتاق کودکان(2 تخت) 120 180 60
اتاق کودکان(1تخت) 120 60

 

فضای مورد نیاز:

عنوان وسیله یا مبلمان تعداد ابعاد مورد نیاز((cm
تخت خواب 2 210*100
میز کنار تخت 2 50*45
کمد 1 240-300*60
صندلی 2 45*50
دراور 1 120*50
میز کار(در صورت نیاز) 1 80*150
مبل راحتی(در صورت نیاز) 1 60*65

 

اتاق خواب کودکان با دو تخت

ابعاد مورد نیاز تعداد عنوان وسایل
210*200 2 تخت خواب
130*70 1 تخت کودک
50*45 2 میز کنار تخت
120-180*60 1 کمد
120*60 2 میز تحریر
90*45 1 قفسه کتاب و اسباب بازی
120*180 فضای خالی برای بازی

با یک تخت:

200*210

1 تخت خواب

70*130

1 تخت کودک

45*50

1

میز کنار تخت

60*120

1

کمد

60*120

1

میز تحریر

45*90 1

قفسه کتاب و اسباب بازی

180*120

فضای خالی برای بازی

 

اصول ارگونومیکی در طراحی هال و پذیرایی:

ابعاد هال و پذیرایی

اندازه آپارتمان(تعداد اتاق ها) حداقل مساحت (متر مربع )برای اتاق نشیمن با میز غذا خوری حداقل مساحت (متر مربع )برای اتاق نشیمن بدون میز غذا خوری
2-3 20 18
4 22 20
5 24 22

وسایل داخل هال و پذیرایی:

وسایل مساحت برای هر یک(cm)
صندلی راحتی(sofa) 220*90
مبل راحتی 100*80
میز نهار خوری 110*80
صندلی غذا خوری 55*50
رادیو-تلویزیون -ویدئو 210*60
میز کار 120*80
کتابخانه 180*40

صندلی راحتی برای استراحت

باید شرایط استراحت کامل ماهیچه­های پشت در حالیکه ستون مهره­ها در شرایط نرمال خود است، فراهم شود.
برای استراحت پشت باید یک تکیه­گاه محدب قرار داده شود تا ماهیچه­هایی که در ناحیه اتصال لگن به ستون مهره­ها قرار دارند، در شرایط استراحت باشند..
ارتفاع صندلی راحتی از سطح زمین 39-41 سانتیمتر و عمق محل نشستن 47-48 سانتیمتر باشد
صندلی راحتی باید دارای تشکچه مناسب باشد، به طوریکه ترجیح دارد نرمی و انعطاف­پذیری تشکچه به گونه­ای باشد که 6 تا 10 سانتیمتر فرو رود.

اصول ارگونومی در طراحی اتاق کار

  • نحوه نشستن بر روی صندلی
  • نحوه کار با کامپیوتر

شما می توانید پاورپوینت مطالب بالا را همراه با تصاویرش دانلود کنید( توصیه می شود)



ارگونومی در منازل
مهندس لطفا به این مطلب امتیار دهید

متولد آذر 1369. کارشناس بهداشت حرفه اي ناپیوسته از دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه می باشم. باتوجه به پراکندگی موضوعات تصمیم به راه اندازی این سایت گرفته ام و در این راستا به یاری همه مهندسین نیازمندم. انشا... بتوانیم به کمک همه، سایت پر محتوایی برای همکاران داشته باشیم.
با عضویت در خبرنامه ایمیلی جدیدترین مطالب را در ایمیل تان دریافت کنید. اعضاء خبرنامه و صفحات اجتماعی ACGIH از امکانات ویژه ای برخوردار خواهند شد !!! تعداد افراد فیدبرنر
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *