ارزیابی وضعیت ایمنی در سازمان
ارزیابی وضعیت ایمنی در سازمان
ارزیابی وضعیت ایمنی در سازمان
فرمت: PPT تعداد صفحات: 38
اندازه گیری و پایش
عملکرد ایمنی و بهداشت حرفه ای باید توسط پارامترهای کنشی (پیشگیرانه) و همچنین واکنشی اندازه گیری و پایش شود. این پارامترها نیز به عنوان شاخص های عملکرد کلیدی (KPI) شناخته می شوند. عملکرد خوب پارامترهای کنشی باید منجر به نتایج خوب شاخص های عملکرد واکنشی شود.
- تعداد ارزیابی ریسک های انجام شده.
- تعداد بازرسی های ایمنی و بهداشت حرفه ای انجام گرفته.
- تعداد مانورهای اضطراری انجام شده.
- تعداد بازدیدهای میدانی یا انطباقی انجام گرفته.
- تعداد “رفتارهای ایمن و نا ایمن”
- میزان حصول اهداف ایمنی و بهداشت حرفه ای.
- تعداد آموزش های “رانندگی تدافعی” انجام شده.
- تعداد آموزش های ایمنی و بهداشت حرفه ای و جلسه آگاه سازی انجام شده.
- تعداد روزهای از دست رفته حوادث (LTAs)
- تعداد موارد محدودیت کار (RWCs)
- تعداد موارد درمان پزشکی (MTCs)
- تعداد مرگ و میر
- تعداد برخورد و تصادفات
- تعداد عدم انطباق شناخته شده.
ارزیابی از هر سامانه ای بر پایه ی مقایسه ی مقادیر اندازه گیری شده از متغیرهای مورد نظر انجام می شود. برای ارزیابی ایمنی نیز باید متغیرهایی ویژه که در پیوند با وضعیت ایمنی هستند در نظر گرفته شده و با یکدیگر مقایسه شوند. این کار با روش های گوناگونی امکان پذیر است.
در آغاز ممکن چنین به نظر برسد که مقایسه شمار حوادث می تواند سنجه ارزیابی باشد ولی باید توجه داشت شمار حوادث تنها یک داده خام است و نمی تواند پایه ارزیابی باشد. برای مثال فرض کنید در دو شرکت (الف) و (ب) به ترتیب ۵۰ و ۷۰ حادثه در سال رخ می دهد. در نگاه نخست چنین به نظر می رسد که شرکت (الف) وضعیت ایمنی بهتری دارد. اما اگر آشکار گردد شرکت (الف) ۱۰۰ کارگر و شرکت (ب) ۵۰۰ کارگر دارد، داوری ما تغییر خواهد کرد.
شاخص های حادثه
به همین دلیل برای محاسبه رخداد حوادث از ضرایب استاندارد شده استفاده می شود:
- ضریب تکرار حادثه
- ضریب شدت حادثه
- ضریب واقعه
- مورد های قابل ثبت
- شاخص شدت-تکرار
- متوسط هزینه هر آسیب
ضریب تکرار حادثه Accident Frequency Rate (AFR)
این ضریب بیانگر نسبت شمار حوادث در یک مدت معین به ساعات کار سودمند کارگران در همان مدت برای کار سالانه ۵۰۰ کارگر است. در صورتی که ضریب تکرار حادثه در کارخانه و یا کارگاهی بین ۱ تا ۱۰ باشد آن کارگاه یا کارخانه از نظر رعایت اصول ایمنی و حفاظتی خیلی خوب است.
کارگاهی دارای ۵۰۰ نفر کارگر است که هر یک از آنها ۵۰ هفته در سال و ۴۸ ساعت در هفته کار می کنند تعداد حوادث طی یکسال در آن کارگاه ۶۰ فقره بوده است. بر اثر بیماری و حوادث و یا به علل دیگر، کارگران مدتی معادل ۵ درصد کل ساعات کاری یعنی ۶۰۰۰۰ ساعت غیبت داشته اند. مطلوب است ضریب تکرار حادثه در این کارگاه؟
در سال های اخیر سازمان ایمنی و بهداشت حرفه ای امریکا (OSHA) دریافت که اکثر موسسات دارای کمتر از ۵۰۰ کارگر هستند، لذا استاندارد را بر مبنای ۱۰۰ کارگر ایجاد نمود. برای تعیین AFR سازمان فقط بایستی تعداد آسیب های ثبت شده منجر به از دست رفتن زمان کاری را در یک دوره زمانی معین یکساله بر تعداد واقعی ساعت کاری کارکنان در همان دوره زمان تقسیم نمود و سپس در ۲۰۰۰۰۰ ضرب نمود.
ضریب شدت حادثه (Accident severity Rate (ASR
چون پیامد حوادث گوناگون با یکدیگر متفاوت است ممکن است حتی با یکسان بودن ضریب تکرار حوادث در صنایع، زیان های ناشی از آنها با یکدیگر متفاوت باشد. در این ضریب به جای شمار حوادث، شمار روزهای کاری از دست رفته در برابر زمان کارکرد سودمند کارگران در همان مدت به کار می رود.
شمار روزهای از دست رفته برای هر حادثه عبارت است از شمار همان روزهایی که کارگر به علت جراحت ناشی از حادثه از کار غیبت دارد. هنگامی که حادثه موجب مرگ یا نقص عضو شود از اندازه های مربوط به روزهای از دست رفته معادل استفاده می شود.
امروزه می توان از دو طریق اقدام به مقایسه و ارزیابی عملکرد دپارتمان ایمنی نمود:
- در روش اول ابتدا ASR و AFR سال جاری را محاسبه نموده و سپس آن را با ASR و AFR محاسبه شده سال های قبل مقایسه می نمایند.
- در روش دوم ASR و AFR را محاسبه نموده و نتایج بدست آمده را با شرکت ها و یا صنایع مشابه مقایسه می نمایند.
ضریب شدت حادثه مشخص کننده شدت و یا وخامت حادثه می باشد. ضریب شدت از نظر مهندسی ایمنی بسیار پر اهمیت است و همواره باید سعی در پایین آوردن و یا پایین نگاه داشتن آن بنمایند. ضریب تکرار حادثه تنها تعداد حادثه را نشان می دهد و به کمک آن نمی توان عواقب حوادث ناشی از کار را اندازه گیری کرد.
رابطه مستقیم و مشخصی بین ضریب تکرار حادثه و ضریب شدت حادثه وجود ندارد یعنی چنانچه سعی در پایین آوردن ضریب تکرار حادثه نماییم ممکن است هیچ تغییری در ضریب شدت حادثه مشاهده نشود و بالعکس چنانچه سعی و کوشش خود را در پایین نگاه داشتن ضریب شدت حادثه متمرکز نماییم ممکن است تغییری در ضریب تکرار حادثه بوجود نیاید.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)