ارزیابی مدیریت ریسک های شغلی آتش نشانان از دیدگاه HSE
ارزیابی مدیریت ریسک های شغلی آتش نشانان از دیدگاه HSE
فرمت: PDF تعداد صفحات: 12
تهیه و تنظیم: خانم مهندس مینا پیرهادی
فهرست:
- مقدمه
- روش تحقیق
- مراحل ده گانه انجام FEMA
- بحث
- نتیجه گیری
- پیشنهادات
- نمونه ارزیابی ریسک آتش نشانی به روش FMEA
- منابع
چکیده
مقدمه: مدیریت ریسک چارچوبی نظام مند و مستمر برای شناسایی، ارزیابی و کنترل ریسک ها ایجاد می کند. در فرایند مدیریت ریسک تصمیمات براساس مقایسه نتایج حاصل از ارزیابی ریسک و سطوح ریسک تعیین شده اتخاذ می گردد.
زمینه و هدف: هدف اصلی از تدوین مقاله، تجزیه و تحلیل حالات ریسک و اثرات ناشی از آن به منظور بهبود وضعیت ایمنی و سلامت شغلی آتش نشانان می باشد.
روش کار: در یک مطالعه مقطعی، کلیه فعالیت های آتش نشانان در عملیات امداد و نجات و اطفاء حریق با استفاده از رابطه نمره اولویت خطرپذیری (Risk Priority Number : RPN) برای تک تک فعالیت های فوق مورد بررسی و سپس نتایج حاصله با استفاده از نرم افزار Excel مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ارزیابی خطرات بالقوه و ریسک های موجود در شغل آتش نشان در این پژوهش با تکنیک آنالیز حالات خطر و اثرات ناشی از آن FMEA) : Failure Mode and Effects Analysis) انجام شد.
یافته ها: در این مطالعه تعداد ۱۵۰ عدد از فعالیت هایی که یک آتش نشان قبل، بعد و در حین عملیات انجام می دهد مورد بررسی و آنالیز قرار گرفت تعداد خطرات و ریسک های شناسایی شده ۲۰۰ خطر بوده است. این تحقیق نشان داد که ۵۰% از خطرات شناسایی و ارزیابی شده شغل آتش نشان در طبقه ریسک بالا قرار دارند و ۱۵% در طبقه ریسک بسیار بالا و ۲۳% در طبقه متوسط و ۱۲% خطر و ریسک شناسایی و ارزیابی شده در طبقه ریسک پایین قرار دارند.
نتیجه گیری: با توجه به اینکه از ۱۰۰ درصد فعالیتهای آتش نشان ۸۸% آن دارای طبقات ریسک بسیار بالا، بالا و متوسط می باشد و نیز توجه به این مهم که حرفه آتش نشان جزو مشاغل سخت و زیان آور به حساب می آید لذا پیشنهاد میشود نتایج ارزیابی ریسک و خطر این شغل به نحوی در افزایش درجه سخت و زیان آور بودن شغل آتش نشان لحاظ گردد.
کلمات کلیدی: ریسک، مدیریت ریسک، کاهش ریسک، FMEA
مقدمه: ارزیابی ریسک یک روش منطقی برای تعیین اندازه کمی و کیفی خطرات و بررسی پیامدهای بالقوه ناشی از حوادث احتمالی بر روی افراد، مواد، تجهیزات و محیط است. مهمترین بخش هر سیستم مدیریت ایمنی و سلامت شغلی شناسایی و مدیریت خطر است. ابتدا باید خطرات را شناسایی نمود تا بتوان بر اساس آن راه مقابله، حذف یا کاهش خطر را پیشنهاد کرده و اهداف و برنامه های ایمنی را تنظیم نمود. هر قدر شناسایی خطر دقیق تر باشد سیستم ایمنی مورد نظر عملکرد بهتری خواهد داشت.
FMEA یا روش تجزیه و تحلیل حالات خطر و اثرات ناشی از آن روشی است که به طور سیستماتیک به شناسایی خطرات و ریسک هایی که یک شغل با آن مواجهه دارد و نتایج و اثرات ایجاد شده آن می پردازد. از طریق ارزیابی ریسک میزان کارآمدی روش های کنترلی موجود مشخص شده و داده های با ارزشی برای تصمیم گیری در زمینه کاهش ریسک، خطرات، بهسازی سیستم های کنترلی و برنامه ریزی برای واکنش به آنها فراهم می شود. تجزیه و تحلیل خطا و اثرات ناشی از آن متدلوژی یا روشی سیستماتیک است که به دلایل ذیل بسیار کاربرد دارد:
الف: شناسایی و اولویت حالات بالقوه خطر و ریسک در یک فرایند یا شغل
ب: تعريف اقدامات لازم به منظور حذف و یا کاهش میزان وقوع خطر و ریسک
ج: ثبت نتایج تحلیل های انجام شده جهت فراهم کردن مرجعی کامل برای حل مشکلات در آینده
بر طبق گزارش سازمان بین المللی کار روزانه ۵۰۰۰ نفر در جهان به علت حوادث و بیماری های ناشی از کار جان خود را از دست می دهند و سالیانه ۴% تولید ناخالص داخلی در جهان صرف هزینه های مستقیم و غیر مستقیم بیماری ها و حوادث ناشی از کار می شود. مبلغ فوق ۲۰ برابر بیشتر از کل کمک های بین المللی برای توسعه کشورهای جهان سوم است، بنابراین حوادث ناشی از کار یک زبان ملی به حساب می آید، لذا پیشگیری از حوادث و بیماری های ناشی از کار که از طریق ارزیابی ریسک امکان پذیر است از نظر اجتماعی و اقتصادی دارای اهمیت خاصی میباشد.
ارزیابی ریسک، فرایندی است که نیازمند تجربه، تخصص و دقت بالا بوده و می بایست در قالب کار تیمی و با بهره گیری از توان مسئولین و کارشناسان انجام پذیرد. این فعالیت تیمی زمانی به نتیجه دلخواه دست خواهد یافت که تیم ارزیاب، علاوه بر برخورداری از تجربه و تخصص لازم، دارای زبان مشترکی در درک مفاهیم و روش های مورد استفاده باشند.
امروزه استفاده از روش های ارزیابی ریسک در مشاغل مختلف رو به گسترش است به طوری که در حال حاضر بیش از ۷۰ نوع مختلف کیفی و کمی روش ارزیابی ریسک در دنیا وجود دارد این روش ها معمولا برای شناسایی، ارزیابی و کنترل و کاهش پیامدهای خطرات به کار می رود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ دستورالعمل طرح جامع ایمنی شهرها در برابر آتش سوزی
⇐ HSE چیست و اهمیت آن در آتش نشانی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)