ارزیابی عملکرد ایمنی و بهداشت براساس شاخص ELMERI
ارزیابی عملکرد ایمنی و بهداشت براساس شاخص ELMERI
ارزیابی عملکرد ایمنی و بهداشت براساس شاخص ELMERI
فرمت: pdf تعداد صفحات: 16
فهرست:
- مقدمه
- انتخاب ایستگاه های کار
- محدوده مشاهده ایستگاه های کار
- ارزیابی ایستگاه های کار
- محاسبه شاخص ELMERI
- رفتار ایمن
- ضبط و ربط کارگاهی
- ایمنی ماشین آلات
- بهداشت صنعتی
- ارگونومی
- مسیرهای عبور و مرور
- ایمنی حریق و کمک های اولیه
۱. مقدمه
شاخص ELMERI یک ابزار معتبر برای پایش ایمنی و بهداشت در صنایع می باشد که در سال ۲۰۰ توسط موسسه بهداشت شغلی فنلاند ابداع شده است (۱۸). یکی از ویژگی های برجسته این ابزار سادگی و کاربردپذیری سریع آن در هر صنعتی می باشد. این روش بر اساس مشاهده ایستگاه های کار، میزان سطح رعایت موازین ایمنی و بهداشتی صنعت مورد نظر را برآورد می نماید. مشاهدات از ایستگاه های کار شامل مشاهده کلیه جنبه های ایمنی و بهداشت مانند استفاده از وسایل حفاظت فردی، ایمنی ماشین آلات، بهداشت صنعتی، و حتی جنبه های ارگونومیک محیط کار می باشد.
با استفاده از روش ELMERI یک شاخص بدست می آید که نشان دهنده سطح ایمنی جاری در صنعت می باشد. شاخص ایمنی حاصل به صورت درصد محاسبه می گردد که از صفر تا ۱۰۰ درصد متغیر است. به عنوان مثال در صورتی که مقدار شاخص برابر ۶۰ درصد بدست آید، به این مفهوم است که ۶۰ مورد از هر ۱۰۰ مورد مشاهده شده دارای استانداردهای ایمنی و بهداشتی مورد قبول هستند. توسط شاخص ELMERI می توان ضمن ارائه و آگاهی از سطح رعایت ایمنی محیط کار، اقدامات لازم در مورد بهبود وضعیت ایمنی هر ایستگاه کار و کل صنعت مورد نظر را نیز تعیین و شناسایی نمود.
امروزه روش ELMERI به عنوان یک شاخص معتبر در ارزیابی عملکرد ایمنی صنایع شناخته شده است. مطالعات انجام شده در صنایع گوناگون نشان داده است که با استفاده از شاخص ELMERI می توان به طور قابل اعتمادی میزان حوادث را نیز برآورد نمود، به گونه ای که توسط این شاخص میتوان علل بالقوه را در رخداد حوادث شناسایی و ارزیابی نمود. با استفاده از شاخص ELMERI حتی می توان اطلاعات کمی را در مورد کارایی سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی فراهم نمود. این شاخص در شناسایی اقدامات لازم برای توسعه سامانه ایمنی، تدوین اهداف، و اندازه گیری سطح اقدامات ایمنی انجام شده، مفید و کاربردی است.
شاخص ELMERI همچنین یک ابزار مفید برای پرسنل ایمنی صنایع و سایر متخصصان مانند مشاوران صنعتی، شرکتهای بیمه و بازرسان ایمنی می باشد. این شاخص نتایج معتبری را در مورد سطح ایمنی و بهداشت یک صنعت فراهم می نماید، که می توان آن را با سایر صنایع مشابه مورد مقایسه قرار داد.
شاخص ELMERI یک روش ساده و معتبر برای ارزیابی سطح ایمنی محیط کار است. روش ELMERI بر اساس مشاهده کلیه جنبه های ایمنی و بهداشت محیط کار و رفتارهای ایمنی کارگران می باشد. مشاهداتی که در شاخص ELMERI مد نظر قرار می گیرند شامل هفت مورد زیر می باشند:
- رفتارهای ایمن
- نظافت و نظم و ترتیب
- ایمنی ماشین آلات
- بهداشت صنعتی
- ارگونومی
- مسیرهای عبور و مرور
- ایمنی حریق
- کمک های اولیه
جهت محاسبه شاخص ELMERI ابتدا لازم است کلیه موارد فوق در هر ایستگاه کاری که برای ارزیابی انتخاب شده اند، مورد مشاهده قرار گیرند، سپس در صورتی که حداقل استانداردهای ایمنی و بهداشتی محیط کار (که در راهنما و دستورالعمل ELMERI بیان شده است) در مورد آنها رعایت شده باشد، بعنوان مشاهدات صحیح و در غیر این صورت به عنوان مشاهدات ناصحیح امتیاز گذاری می شوند. در صورتی که رعایت هر کدام از گروه های هفتگانه فوق در مورد یک ایستگاه کار مصداق نداشته باشد، باید برای آن عبارت عدم مشاهده را لحاظ نمود. به عنوان مثال اگر یک ایستگاه کار فاقد ماشین آلات و تجهیزات باشد، باید برای مورد ایمنی ماشین آلات در آن ایستگاه کاری، عبارت “عدم مشاهده” را در مراحل محاسبه شاخص ثبت نمود. در مرحله آخر هنگامی که کلیه ایستگاه های کار انتخاب شده مشاهده شدند، شاخص ELMERI قابل محاسبه می باشد. در نهایت شاخص ایمنی
ELMERI به صورت درصدی از مشاهدات صحیح نسبت به کل مشاهدات انجام شده مطابق رابطه زیر محاسبه می گردد.
مشاهدات صحیح
شاخص ELMERI المیری = 100×_____________________________
مشاهدات ناصحیح + مشاهدات صحیح
۲- انتخاب ایستگاه های کار
قبل از انتخاب ایستگاه های کار، باید کلیه مشاغل موجود در صنعت مورد نظر شناسایی و مشخص شوند. همچنین کارگرانی که دارای ایستگاه کاری ثابت و مشخصی نمی باشند، مانند نظافتچیان و رانندگان لیفتراک باید مورد مشاهده قرار گیرند. اگر در صنعت مورد نظر تعداد زیادی از کارگران دارای مشاغل یکسانی می باشند، مشاهده همه ایستگاه های کار لازم نیست. به عنوان مثال در صورتی که پنج کارگر جوشکار در کارگاه مشغول کار می باشد، انتخاب ایستگاه کار یکی از آنها به طور تصادفی کافی است. لازم به ذکر است که انتخاب تصادفی ایستگاه های کار جهت جلوگیری از سوگیری صورت می پذیرد. حتی اگر منابع و نیروی انسانی کافی برای مشاهده کلیه ایستگاه های کار موجود نباشد، می توان به طور تصادفی از هر بخش به تعداد کافی ایستگاه کار انتخاب نمود، به گونه ای که نمونه انتخاب شده تمامی مشاغل موجود در صنعت را تحت پوشش قرار دهد. در این مورد برای دستیابی به نتایج دقیق و معتبر انتخاب ۵ تا ۸ ایستگاه کار از هر شغل پیشنهاد می شود. معمولا انتخاب ایستگاههای کار در صنایع متوسط و بزرگ حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ مورد می رسد. مشاهده هر ایستگاه کار به طور متوسط حدود ۱۵ دقیقه به طول می انجامد.
1-2 محدوده مشاهده ایستگاه های کار
قبل از مشاهده هر ایستگاه کار باید در مورد تعیین حدود فضای مشاهده تصمیم گیری نمود. این فضا شامل تجهیزات و ماشین آلات موجود در ایستگاه کار و فضایی که برای انجام کار توسط کارگر مورد نیاز است، می باشد. توصیه می شود که محدوده های مشاهده ایستگاه کار تا حد ممکن کوچک در نظر گرفته شوند. به عنوان مثال بهتر است خطوط تولیدی بزرگ موجود در صنعت را به بخش های .کوچکتر تقسیم نموده، و هر بخش را به طور جداگانه مورد مشاهده قرار داد.
2-2 ارزیابی ایستگاه های کار
بعد از انتخاب ایستگاه های کار، باید نسبت به امتیاز گذاری هر ایستگاه اقدام شود. امتیاز گذاری هر ایستگاه از ابتدای شروع انجام فرایند مورد نظر آغاز می شود و بعد از مشاهده کلیه موارد مورد نظر در شاخص ELMERI در اولین ایستگاه، امتیاز گذاری ایستگاه های بعدی انجام می شود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ شاخص های ایمنی و بهداشت حرفه ای
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)