ارزیابی روشنایی موضعی و عمومی بخش های مختلف بیمارستان
ارزیابی روشنایی موضعی و عمومی بخش های مختلف بیمارستان
فرمت: Word تعداد صفحات: 8
چکیده:
مقدمه: روشنایی یکی از مهمترین مباحث فیزیکی محیط کار می باشد. روشنایی نامناسب به عنوان عامل فیزیکی زیان آور می تواند بر عملکرد کاری افراد شاغل اثر گذاشته و باعث بروز حوادث شغلی گردد. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی روشنایی موضعی و عمومی بخش های مختلف بیمارستان امام رضا شهر کرمانشاه سال 1394 انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر به روش توصیفی – مقطعی در سال 1393-94 انجام گردید. روشنایی مصنوعی عمومی و موضعی در تمامی بخش های مختلف بیمارستان امام رضا شهر کرمانشاه مورد بررسی قرار گرفت. اندازه گیری روشنایی مطابق با استاندارد IESNA توسط دستگاه لوکس متر مدل EC1- HAGNER اندازه گیری شد. پارامتر های مختلفی همچون نوع لامپ ها ، چیدمان لامپ ها ها و رنگ دهی لامپ ها بررسی گردید .نتایج بدست آمده توسط نرم افزار SPSS16 تجزیه و تحلیل گردید.
یافته ها: نتایج نشان داد که تمامی نقاط اندازه گیری شده کمتر از حد استاندارد بوده است . کمترین میزان روشنایی عمومی بدست آمده مربوط به انبار تاسیسات و پوشاک و بیشترین نیز مربوط به بخش NICU بدست امد. هم جنین کمترین میزان روشنایی موضعی بدست آمده مربوط به تخت های بستری و بیشترین نیز مربوط به میزکار در بخش ها بدست امد.
بحث و نتیجه گیری: براساس نتایج این مطالعه متوسط شدت روشنایی مصنوعی عمومی، موضعی در این بیمارستان کمتر از حد توصیه شده است و برای تأمین روشنایی مطلوب در بیمارستانها بر لزوم اجرای اقدامات اصلاحی نظیر طراحی مجدد و اصلاح سامانه های روشنایی تأکید می شود.
واژگان کلیدی: روشنایی، بیمارستان، کرمانشاه
ترجمان دانش:
براساس نتایج این مطالعه که بر اساس روش استاندارد اندازه گیری و مقایسه با استانداردهای جهانی جهت محیط های درمانی انجام گرفت، مشخص گردید که متوسط شدت روشنایی عمومی،موضعی در این بیمارستان کمتر از حد توصیه شده است و باتوجه به اهمیت بیمارستان ها در بخش درمان و آموزش، بر لزوم اجرای اقدامات اصلاحی نظیر طراحی مجدد و اصلاح سیستم های روشنایی تأکید گردید. برای پیشگیری از پیامدهای ناخواسته حاصل از روشنایی نامطلوب پیشنهاد می شود تعداد و نوع چراغهای موجود در محیط های کاری باتوجه به نوع کار انتخاب شوند،قاب هایی مورد استفاده قرار گیرند که کاهش روشنایی را در بر نداشته باشند و زمان تعویض و نگهداری لامپ ها با توجه به نوع آنها در نظر گرفته شود. استفاده از رنگ های روشن با ضریب انعکاس بیش از 70 درصد برای مثال رنگ کرم برای رنگ آمیزی سقف و دیوارها برای بهبود سطح روشنایی ضروری بنظر می رسد.
مقدمه:
حس بینایی مهم ترین و حیاتی ترین حس انسان به شمار می آید انسان ها به کمک این حس بیشترین اطلاعات و یافته های خود را از محیط به دست می آورند(1) دید واضح به روشنایی مطلوب وابسته است. روشنایی بیش از حد یا کمبود روشنایی در هر محیطی باعث بروز ناراحتی های مختلفی و حتی بروز حادثه می شود(2) تابش بیش ازحد نیاز نور می تواند باعث بروز سردرد، خستگی، استرس، تحریک چشم ها و اضطراب شود. کمبود نور نیز می تواند باعث بروز فشارهای تطابق چشمی، سردرد، سرگیجه، خستگی، اختلالات اسکلتی عضلانی به علت ایجاد وضعیت نامناسب بدن و فشار اضافی بر بدن برای تطابق دید گردد(3) روشنایی نامطلوب در محیط کار همچنین ممکن است باعث شود اطلاعاتی که فرد از محیط دریافت می کند واقعی نباشد و احتمال خطای انسانی در محیط کار افزایش می یابد(4).
روشنایی مطلوب می تواند شرایط راحتی کار را فراهم نماید همچنین کارایی و بهره وری شاغلین راتحت تأثیر قرار دهد(5) و علاوه بر اثرات مثبت روی سلامت، رفاه، هوشیاری و حتی کیفیت خواب کارگران باعث افزایش سرعت کار، کاهش خطا، کاهش حادثه و غیبت از کارشده و در نهایت به بهبود بهره وری میانجامد(6) تأمین روشنایی کافی و مطلوب علاوه بر تأمین نیاز شغلی از دیدگاه ارگونومیک و ایمنی نیز حائز اهمیت بوده و می تواند از اختلالات اسکلتی عضلانی مرتبط با روشنایی نیز پیشگیری نماید. (7 و8) بر اساس مطالعات حضور فرد در ساعات زیادی از شبانه روز در مکان هایی با حداقل روشنایی، سبب اختلالاتی مانند افسردگی و مشکلات مفصلی می گردد(9 )
بر اساس مطالعه Hoffmann و همکاران، رنگ نور حاصل از منابع بر تمرکز، افسردگی و خستگی اثرگذاراست(10) اهداف مقدماتی هر تأسیسات مراقبت بهداشتی ایجاد محیط مناسب برای بازگرداندن سلامتی به بیماران است. این تأسیسات شامل بیمارستانها، مراکز ویژه نگهداری بیماران روانی، مراکز جراحی، مراکز اورژانس، کلینیک ها و درمانگاه ها می باشد برای طراحی روشنایی باید شرایط مناسب را برای نیازهای حال و آینده در نظر گرفت(11 )
تأسیسات اماکن درمانی باید دارای شرایط مطلوبی باشد، دید راحت باید برای پزشکان، پرستاران، تکنسین ها،کارگران تعمیراتی، بیماران و همراهان ایشان که دارای طیف وسیعی از سنین میباشند، تأمین شود و یکدستی روشنایی و رنگدهی مناسب منابع روشنایی (چراغ ها) نیز امری ضروری است (5) هر مجموعه بیمارستانی حدود گستردهای از فعالیت های شغلی را در برمی گیرد و کار کردن در چنین محیطی پیچیده و پویا می باشد و نیاز روشنایی در هر بخش آن متفاوت است. حتی در بعضی موارد نیازهای پرسنل، بیماران و همراهان و ملاقات کننده ها باهم ناسازگار است و هر قسمتی به مقدار روشنایی معینی از لحاظ کمی و کیفی نیاز دارد که از جمله می توان به اتاق بیماران سالخورده، خدمات پرستاری عادی و ویژه، اتاق معاینه بیماران، ایستگاه پرستاری، بخش مراقبت های ویژه، بخش کودکان، بخش نوزادان، اتاق عمل و … اشاره کرد(5)
در بیمارستانها به طور معمول همه فضاها شبانه روزی و تمام روزهای هفته فعال می باشند. لذا همواره معیارهای کمی و کیفی روشنایی مطلوب در آنها باید برقرار باشد. روشنایی روی ریتم بیولوژیک تأثیرگذار است و تغییر ریتم مذکور روی عملکرد فردی نوبتکاران بیمارستان که در شب فعالیت دارند تأثیرگذار است(12) در مطالعه ای که روی نوبت کاری انجام شد، افراد نوبتکار احساس کردند که سطوح روشنایی بالاتر باعث می شود آنان کمتر دچار خواب آلودگی شوند و در این شرایط عملکرد بهتری دارند(13 )
نتایج یک مطالعه اپیدمیولوژیک در کشور هلند نشان داد که 40 درصد پرستاران دارای اختلالات بینایی هستند(14) کمبود روشنایی می تواند به طور مضاعف برای افرادی که دارای اختلال بینایی هستند، مشکل آفرین گردد از طریق اثرات تحریکی، سطح روشنایی و دمای رنگ چراغ ها روی حالات خلقی افراد تأثیر می گذارد (12) و حالات مطلوب آن می تواند باعث بهبودی سریعتر بیماران و عملکرد بهتر کارکنان بیمارستان شود. روشنایی مطلوب به کارکنان این پیغام را می دهد که شغل وی با اهمیت است. درک اهمیت و مفید بودن وظیفه علاوه بر تأمین سلامت شاغلین باعث افزایش رضایت شغلی و درنتیجه بهبود عملکرد و بهره وری کارکنان می شود. همچنین در بهبود بیماران نقش مؤثری دارد(15).
با توجه به اهمیت بخش درمان در سلامت جامعه و با توجه به اینکه بیمارستانها طیف وسیعی از مشاغل و افراد را در برمی گیرند و با توجه به این که بیمارستان ها به صورت شبانه روزی در حال ارائه خدمات به بیماران هستند هدف از مطالعه حاضر ارزیابی روشنایی موضعی و عمومی بخش های مختلف بیمارستان امام رضا شهر کرمانشاه بود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
نتایج مفصلتر تحقیق فوق را می توانید در مقاله تمام متن با رفرنس ذیل مشاهده نمائید:
Omidiandost A, Sohrabi Y , Poursadeghiyan M, Yarmohammadi H,Mosavi A,2015.Evaluation of General and Local Lighting as an Environmental Ergonomics Factorin Different partsof a Hospital in the City of Kermanshah in 2015. Technical Journal of Engineering and Applied Sciences. Tech J Engin & App Sci, 5(3): 255-259.
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)