ارزیابی خطرات و تحلیل مخاطرات ایمنی و بهداشت در آشپزخانه و رستوران به روش JHA
ارزیابی خطرات و تحلیل مخاطرات ایمنی و بهداشت در آشپزخانه و رستوران به روش JHA
ارزیابی خطرات و تحلیل مخاطرات ایمنی و بهداشت در آشپزخانه و رستوران به روش JHA
ارزیابی خطرات و تحلیل مخاطرات ایمنی و بهداشت در آشپزخانه و رستوران شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران بر اساس روش JHA و ارایه راهکار کنترلی جهت کاهش آنها
فرمت: pdf تعداد صفحات: 10
مریم عذاریان۱، خلیفه کنار کوهی۲، احمد واحدیان ابوترابی۳
۱- کارشناس HSE شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه تهران
۲- ریاست محترم خدمات اداری و اجتماعی شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
۳- ریاست محترم HSE و پدافند غیر عامل شرکت ملی پخش فراورده های نفتی
چکیده:
سابقه و هدف: نتایج بررسی ها نشان می دهد که اکثر کارشناسان و کارکنان به دلایل مختلف تمایل چندانی به مطالعه کتابها و دستورالعمل های HSE ندارند. البته از طرفی هم می کوشند تا نیروی انسانی سالم و محیطی پاکیزه با پیشرفت جامعه بشری داشته باشند. بنابراین موسسات بزرگ و پیشرو مجدانه می کوشند تا از نیروی انسانی و منابع زیست محیطی خود به شایستگی حفاظت و به بهترین وجه از آن استفاده کنند. یکی از مهمترین راه های رسیدن به این هدف بزرگ استقرار سیستم مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست می باشد.
(JHA (JOB HAZARD ANALYSIS روشی است که به اصلاح اصول ایمنی و بهداشت و اجرای آن کمک می کند. در انجام آنالیز خطرات شغلی خطرات بالقوه و راه های ایمن انجام فعالیت در هر مرحله ای از آن شناخته می شود. این پژوهش با هدف ارزیابی و مدیریت ریسک های ایمنی، بهداشت و محیط زیست واحد کنترل کیفیت انبار مواد غذایی و آشپزخانه سردخانه شرکت ملی پخش فراورده های نفتی انجام پذیرفته است.
مواد و روش ها: در این تحقیق که حدود ۱۰ ماه به طول انجامید، در ابتدا برنامه های ایمنی و بهداشت مجموعه استخراج گردید. با توجه به برنامه های موجود ابتدا شناسایی مخاطرات انجام گردید و سپس با توجه به روش اجرایی ارزیابی ریسک JHA کلیه مخاطرات شناسایی شده ارزیابی گردیدند و بعد از آن با توجه به سطح ریسک هریک اقدام اصلاحی مربوطه انجام شد.
یافته ها: نتایج ارزیابی نشان می دهد با توجه به نتایج بدست آمده از جدول ارزیابی ریسک ۴۱٪ از موارد غیرقابل قبول، ۲۴٪ از موارد قابل تحمل و تنها ۳۵٪ از موارد قابل قبول میباشد، لذا اقدامات اصلاحی ایمنی و بهداشتی با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد شده که کلیه موارد در جهت رفع عدم انطباق های ایمنی و بهداشتی در رستوران و آشپزخانه شرکت نفت منطقه تهران می باشد.
کلمات کلیدی: ایمنی و بهداشت، شرکت ملی نفت، آشپزخانه و رستوران، ارزیابی ریسک به روش JHA
مقدمه:
به منظور دستیابی به محیط سالم و بدور از هرگونه آلودگی نظارت بر اجرای قوانین و مقرارت بهداشتی امری ضروری می باشد. بر این اساس ضرورت نظارت بر رعایت الزامات و استانداردهای بهداشتی در اماکن تهیه، طبخ و توزیع مواد غذایی به منظور پیشگیری از انتقال بیماری های مسری و قابل انتقال از طریق مواد غذایی بر هیچ کس پوشیده نیست. انسان ها بنا به گونه کار و پیشه ای که در زندگی بر می گزینند، با برخی از عوامل زیان آور در تماس خواهند بود، به گونه ای که اگر این عوامل زیان آور از حد تحمل فیزیولوژیک انسان فزونی گیرند، قادر هستند آسیب های شغلی را سبب شده و از بهره وری نیروی کار بکاهند(۱). توجه به سلامت مواد غذایی و نظارت و کنترل در تهیه طبخ و توزیع از نظر بهداشتی به منظور تامین سلامت جامعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است که ضروری است آموزش های لازم در این مورد به تمامی کارکنان داده شود همچنین بروز حوادث متعدد و وقوع فجایع انسانی و محیطی متخصصان را بر آن داشته که برای برآورد فرکانس و پیامد این گونه حوادث از روش های مختلفی جهت پیشگیری از حوادث ناشی از کار با بررسی دقیق و همراه با اطلاعات درست استفاده کنند (۶و۱۱).
برای پیشگیری از بروز این گونه مشکلات و حفظ تندرستی شاغلان در هر شغل و پیشنهادی که هستند، بهداشت حرفه ای راهکاری کار آمد پیش روی انسان می گذارد. در بهداشت حرفه ای همه مسائل بهداشتی، پزشکی و ایمنی پیشه های گوناگون مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد و همواره تلاش می شود که از تأثیر سوء عوامل آسیب زا، عوامل فیزیکی تا عوامل شیمیایی، بیولوژیک و ارگونومیک بر فرد جلوگیری شود(۲ و ۷).
ایمنی یک حس است، در حقیقت درجه دوری از خطر را ایمنی می نامند و بهداشت محیط عبارت است از پیشگیری از بیماری ها در نتیجه کنترل و مرتفع نمودن عوامل محیطی که در انتقال و تولید بیماریها موثر می باشد و یا به عبارت دیگر کنترل و اصلاح عواملی از محیط که به نحوی بر رفاه جسمی، روانی و اجتماعی انسان تاثیر دارد (۳و۴).
واقعیت این است که تا استقرار نظام مدیریت HSE و نهادینه شدن آن در سطوح مختلف شهرداری و کاهش معنادار حوادث، متأسفانه شاهد وقوع حوادث گوناگونی خواهیم بود و در نتیجه برای دست یابی به یکی از اصول اساسی نظام مدیریت HSE یعنی کنترل، تخفیف و ترمیم عوارض ناشی از حوادث (کاهش آسیب ها و ضایعات) باید از یک سو سطح آگاهی و آمادگی کارکنان را برای مقابله نظام مند با وضعیت های اضطراری افزایش داده و از سوی دیگر با جمع آوری داده های مربوط به چگونگی و شرایط وقوع حوادث، آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده و علل ریشه ای را تعیین نمود (۵ و ۸).
قبل از عصر ماشین، مخاطرات صنعتی به شکل امروزی وجود نداشت و پس از انقلاب صنعتی، ماشینی شدن کارها و افزایش خطرات منجر به پیدایش نهضت پیشگیری از حوادث گردید. نخستین بار انگلستان به بهداشت کار و بیماریهای ناشی از صنایع اشاره و دستورالعمل هایی به کارکنان صنعت توصیه نمود. هم اکنون فرانسه از لحاظ قوانین و مقررات بهداشت صنعتی در راس قرار دارد (۹ و ۱۰).
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)