ارزیابی ارتباط پارامترهای دموگرافیک کارکنان بر ابعاد فرهنگ ایمنی در کارخانه لوله
ارزیابی ارتباط پارامترهای دموگرافیک کارکنان بر ابعاد فرهنگ ایمنی در کارخانه لوله
ارزیابی ارتباط پارامترهای دموگرافیک کارکنان بر ابعاد فرهنگ ایمنی در کارخانه لوله نورد اکباتان همدان در سال 1389
فرمت: PDF تعداد صفحات: 7
دکتر ایرج محمد فام استادیار و عضو هیئت علمی گروه بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی همدان
مهندس پروین سپهر کارشناس ارشد بهداشت حرفه ای گروه بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی همدان
دکتر رستم گل محمدی استادیار و عضو هیئت علمی گروه بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی همدان
دکتر عباس مقیم بیگی استادیار و عضو هیئت علمی گروه آمار زیستی دانشگاه علوم پزشکی همدان
چکیده
بر اساس پیشرفت های انجام شده در تکنولوژی و پیشرفت صنایع جدید بسیاری از کارگران در معرض انواع خطرات قرار گرفته و در طول زمان کم تعداد زیادی از حوادث، مرگ و میر و صدمات ایجاد شده است. در این مطالعه برای بررسی نمره تعهد مدیریت، نسبت ارجحیت بین تولید و ایمنی، حوادث و شبه حوادث و وضعیت قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت از پرسشنامه فرهنگ ایمنی تدوین شده استفاده گردید روایی و پایایی پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت سوالات پرسشنامه در 2 بخش سوالات زمینه ای و سوالات اصلی طراحی گردیده است نحوه نمره دهی مقیاس لیکرت 5 درجه ای بوده است. جهت بررسی ارتباط بین پارامترها از نرم افزار spss,excel استفاده گردیده است. نتایج نشان داد ارتباط بین سن و قوانین ایمنی (0/013=p)، مسئولیت پذیری حوادث (0/01=p)، تعهد مدیریت ( 0/008=p) و میان سن و ارجحیت تولید و ایمنی (0/064=p) معنی دار است. نمره ارجحیت تولید و ایمنی، تبعیت از قوانین ایمنی، مسئولیت پذیری حوادث و تعهد مدیریت مثبت ارزیابی شد. ارتباط معنی داری بین سن و افزایش نمره قوانین ایمنی (ضریب همبستگی 0/322)، سن و افزایش مسئولیت پذیری حوادث (ضریب همبستگی 0/429)، سن و افزایش تعهد مدیریت (ضریب همبستگی 0/681) وجود داشت برای بهبود ابعاد فرهنگ ایمنی بکار گیری همزمان اقدامات فنی و مدیریتی یک الزام بشمار می رود.
کلمات کلیدی: ایمنی، فرهنگ، نورد
مقدمه
بر اساس تغییرات اساسی در تکنولوژی و پیشرفت صنایع جدید بسیاری از کارگران در معرض انواع خطرات در صنایع و معادن قرار گرفتند(1). در طول این زمان تعداد زیادی از حوادث و مرگ و میر و صدمات را بوجود آوردند که فشار عمومی زیادی بر روی قانون گذاران وجود داشت. و منجر به وضع قوانین زیادی در طول سالهای مختلف گردید. در طول قرن 19 و اوایل 20 بسیاری از نگرش های ایمنی و بازرسی کارخانجات در جهت اقدامات پیشگیرانه ایمنی به مانند حفاظ گذاری ماشین آلات و بازرسی خطرات و نظم و انضباط کارگاهی بود که بعنوان بهترین راه های جلوگیری از حادثه گزارش شده بود این نگرش در شرایط کاری جهت کنترل و حفاظت در مقابل حوادث کاربرد داشت با این وجود باز هم حوادث ادامه داشت و حتی بعد از جنگ جهانی اول در کارخانجات انگلیس تعداد حوادث صنعتی افزوده شد (2). و از آنجائی که نیروی انسانی به عنوان اصلی ترین دارایی کشورها و سازمانها بشمار می روند منجر گردید که کمیته دولتی به این نتیجه برسد آیا شرایط فیزیکی محیط کار باعث ایجاد حادثه می شود (فاکتورهای محیطی) یا ویژگی های افراد (فاکتورهای انسانی) باعث به وجود آمدن حادثه می گردد. از جمله ی فاکتورهای انسانی سن و سابقه کاری می باشد که می تواند در بروز و جلوگیری حوادث نقش بسزایی را ایفا نماید (3).
از آنجایی که کاهش خطای انسانی و حوادث و افزایش ایمنی در هر کوشش مبتنی بر عوامل انسانی، بالاترین اولویت را دارد لذا باید بر ریز فاکتورهایی آن توجه بسیار نمود (4). بررسی وقوع حوادث ناشی از کار در ایران نشان می دهد که بخش فلزات، صنایع الکترونیکی و صنایع شیمیایی دارای بیشترین حوادث بوده اند و از نظر جمعیت در معرض خطر بیش از 90 درصد مرد بوده اند لذا این مطالعه در یکی از صنایع فلزی ایران ابعادی از فرهنگ ایمنی و تاثیر آن را با سن کارکنان مورد بررسی قرار داده است.
مواد و روش ها
عنوان مقاله از 75 حرف تجاوز ننماید. محل عنوان دقیقا در جائی است که در این فرمت نمونه ارائه شده است. لذا می توانید عنوان را بر روی محل پیش بینی شده تایپ نمائید. عنوان به صورت خط راست تایپ می شود. نوع و اندازه فونت عنوان بی نازنین بولد 16 است. فاصله عنوان از لبه بالائی کاغذ 50 میلی متر است. به طریقی مشابه، نام و نام خانوادگی مؤلف اول را در محل پیش بینی شده تایپ نمائید. نوع و اندازه فونت مؤلف بی نازنین 13 است. مؤلف به صورت خط راست تایپ می شود. در خط بعدی محل خدمت و یا مؤسسه مؤلف با فونت بی نازنین 11 ایتالیک نوشته می شود. برای هر مؤلف دو خط مطابق فرمت اختصاص داده می شود.
در این مطالعه به ارزیابی چهار بعد از ابعاد فرهنگ ایمنی که شامل: تعهد مدیریت، نسبت ارجحیت بین تولید و ایمنی، حوادث و شبه حوادث و وضعیت قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت پرداخته شده است و ارتباط سن با این چهار پارامتر مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه برای ارزیابی موارد ذکر شده از پرسشنامه فرهنگ ایمنی تدوین شده ای استفاده گردیده است علاوه بر مشاهده و صحبت با پرسنل و شواهد و مدارک موجود از پرسشنامه تدوین شده در چارچوب HSE استفاده شده است پس از تصدیق روایی و پایایی پرسشنامه اقدام به توزیع و تکمیل گردیده است. سوالات پرسشنامه در 2 بخش سوالات زمینه ای و سوالات اصلی طراحی شده روش اجرای پژوهش از نوع خود اجرایی نیمه نظارتی در نظر گرفته شده است. برای نمره دهی در این پرسشنامه از مقیاس لیکرت 5 درجه ای استفاده گردید. سپس پارامترهای ذکر شده با سن افراد مورد ارزیابی قرار گرفت و ارتباط آنها با نرم افزار spss,exel بررسی گردید.
تعداد سوالات نسبت ارجحیت بین تولید و ایمنی 5 سؤال، حوادث و شبه حوادث 8 سؤال، وضعیت قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت 14 سؤال و تعهد مدیریت 14سؤال بوده است. بنابراین طبق فرمول ذکر شده اگر نمره بعد ارجحیت بین تولید و ایمنی محاسبه شده بیشتر از 15 باشد این پارامتر مثبت و چنانچه کمتر از 15 باشد، منفی ارزیابی میشود. چنانچه نمره بعد حوادث و شبه حوادث محاسبه شده بیشتر از 24 باشد این پارامتر مثبت و چنانچه کمتر 24 باشد منفی ارزیابی می گردد همچنین نمره بعد وضعیت قوانین و مقررات ایمنی و بهداشت بیشتر از 42 باشد این پارامتر مثبت و چنانچه کمتر 42 باشد، منفی ارزیابی می شود. اگر نمره بعد تعهد مدیریت محاسبه شده بیشتر از 42 باشد این پارامتر مثبت و چنانچه کمتر 42 باشد، منفی ارزیابی می شود. ارتباط بین پارامترهای ذکر شده و سن با نرم افزار spss, exel مورد بررسی قرار گرفته است.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ بررسی ارتباط بین ویژگی های دموگرافیک، میزان خطرپذیری و سطح فرهنگ ایمنی در کارگران ساختمان سازی
⇐ فرهنگ ایمنی، بهداشت و مدیریت محیط زیست در پروژه های ساختمانی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)