اثرات میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین بر جوشکاران
اثرات میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین بر جوشکاران
اثرات میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین بر جوشکاران
فرمت: PDF تعداد صفحات: 7
تهیه و تنظیم: روح الله حاجی زاده، دانشجوی کارشناسی ارشد بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی تهران
۲. محمدحسین بهشتی (نویسنده مسئول)، کارشناس ارشد بهداشت حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی تهران
فهرست:
- اثرات ژنتیکی ناشی از میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین
- مطالعات اپیدمیولوژی بر روی میدان های مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین
- تاثیرات هماتولوژیکی و ایمونولوژیکی ناشی از میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین
- تاثیر میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین بر غدد درون ریز
- تاثیر میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین بر سلول های ترشح کننده انسولین
- تاثیر میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین بر زوال عقل
- تاثیر میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین بر سرطان
- تاثیر میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین بر روی اختلالات خواب
- نتیجه گیری و منابع
چکیده
میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین نوعی از امواج غيريونساز بوده و از تشعشع امواج الکترومغناطیس ساطع شده از تجهیزات الکتریکی (از قبیل خطوط برق هوایی یا هر چیزی که جریان الکتریسیته از آن عبور می کند) ناشی می شوند. فرکانس آن بین ۱ تا ۳۰۰ هرتز و طول موج آن کمتر از ۱۰۰۰ کیلومتر می باشد. با استفاده روز افزون از وسایل الکتریکی، بشر در مواجهه فرکانس میدان الکترومغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین قرار می گیرد. جوشکاری از کارهای سخت و پرخطر به حساب می آید و کسانی که جوشکاری می کنند در مواجهه با میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین قرار دارند. در این مطالعه به بررسی مطالعات انجام شده در سطح بین المللی جهت تعیین میزان مواجهه جوشکاران با میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین و عوارض و بیماری های ناشی از این اشعه پرداخته شده است.
مطالعات انجام شده نشان داده اند که میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین با شدت بالا ممکن است اثرات ژنتیکی، افزایش انواع خاصی از سرطان ها، افسردگی، سقط جنین، خستگی، سردرد، اختلال خواب، افزایش ریسک تومور های غدد آندوکرین و اثر روی بارداری در بین افرادی که در محیط های دارای چنین میادینی کار و یا زندگی می کنند، شود.
واژگان کلیدی: میدان های مغناطیسی، جوشکاران، فرکانس های بی نهایت پایین، اثرات نامطلوب
مقدمه
انواع پرتوها در محیط کار و زندگی وجود دارند، برخی از پرتوها به طور طبیعی در محیط یافت می شوند و بسیاری از آنها که کاربردهای مفیدی دارند، به طور مصنوعی تولید می شوند. کلیه پرتوها در صورت استفاده صحیح می توانند نقش مفید و مثبت در زندگی بشر داشته باشند؛ در حالی که اگر بدون توجه به خطرات بالقوه آنها مورد استفاده قرار گیرند، می توانند به انسان آسیب برسانند؛ لذا شناختن پرتوها و اثرات آنها می تواند عامل مؤثری در کاربرد بهینه آنها باشد.
میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین نوعی از امواج غیریونساز بوده و از تجهیزات الکتریکی (از قبیل خطوط برق هوایی یا هر چیزی که جریان الکتریسیته از آن عبور می کند) ناشی می شوند. فرکانس آن بین ۳۰۰-۱ هرتز و طول موج آن کمتر از ۱۰۰۰ کیلومتر می باشد.
با استفاده روز افزون از وسایل الکتریکی، بشر تحت میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین قرار می گیرد. به دنبال پیشرفت های تکنولوژی و ساخت دستگاه های جدید و حضور گسترده تر این امواج بر بدن انسان، تحقیقات گسترده ای در زمینه تأثیر این امواج بر روی سیستم های زیستی انجام گرفته است.
جوشکاری از مشاغل سخت و پر خطر به حساب می آید. در جوشکاری برای اتصال دو فلز به یکدیگر آنها را در محل جوش به صورت مذاب در می آورند که برای این کار چند روش وجود دارد. یکی جوشکاری با گاز و دیگری جوش با برق یا قوس الکتریکی که هر کدام از این روش ها مخاطرات و نکات ایمنی خاص خودش را دارد. با توجه به اینکه جوشکاری قوس الکتریکی به عنوان یک علت مواجهه قابل توجه با میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین شناخته شده است و همچنین در کشور ایران مطالعات بسیار محدودی در مورد میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین ناشی از حرفه جوشکاری و عوارض آن بر روی بدن انسان انجام گرفته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی مطالعات انجام شده در کشورهای مختلف بر روی میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین ناشی از جوشکاری و بررسی اثرات این امواج بر روی بدن انسان می باشد.
تولید میدان مغناطیسی
اثرات ژنتیکی ناشی از میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین
بر اساس مطالعه ای که Junji Miyakoshi در سال ۲۰۰۶ جهت بررسی تاثیرات مولکولی، سلولی و تومورزایی ناشی از میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین روی پوست موش انجام شد، این نتیجه بدست آمد که مواجهه تنها با میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین، در شدت های کمتر از چند صد میکرو تسلا ممکن است بر روی رشد سلول و سمیت ژنتیکی سلول (مانند شکستن پیوند DNA، انحراف کروموزومی و جهش) بیان ژن و انتقال سیگنال ها تأثیر نداشته باشد. با این وجود مواجهه با میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین در شدت بی نهایت بالا به عنوان مثال ۴۰۰ میلی تسلا می تواند منجر به انحرافات نوع کروموزومی، جهش و منجر به بیان ژنهای خاص شود. مواجهه با میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین با شدت نسبتا بالا (بیشتر از چندین میلی تسلا) ممکن است منجر به آسیب سلولی ناشی از عوامل خارجی مانند تابش اشعه یونیزان و برخی ترکیبات شیمیایی
شود. در مطالعات حیوانی اخیر گزارش شده است که مواجهه با میدان مغناطیسی ۵۰ هرتز سبب تقویت میزان تومورزایی ناشی از اشعه فرابنفش در پوست موش شود. (1) به طور کلی نتیجه نهایی حاصل از این مطالعه نشان دهنده این مطلب است که بعید است مواجهه با میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین با شدت بی نهایت کم در سطح میکرو تسلا تغییرات زیادی در سلول ایجاد کند. با این وجود بسیاری از مسائل مبهم مانده و مطالعات بیشتری مورد نیاز است. (1) در سال ۲۰۱۱ یک مطالعه پایش سیتوژنتیکی بر روی یک گروه از جوشکاران جهت تحقیق در مورد خطر ژنوتوکسیک ناشی از مواجهه شغلی با میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین انجام شد.
این مطالعه بر روی افرادی که به طور شغلی در مواجهه میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین قرار داشتند و با استفاده از یک دوزیمتر میدان مغناطیسی فردی انجام شد. تجزیه و تحلیل سیتوژنتیک بر روی ۲۱ نفر از کارگرانی که در ۲ شرکت جوشکاری مختلف در مرکز ایتالیا کار می کردند و در مقایسه با ۲۱ نفر از گروه شاهد که تحت کنترل قرار داشتند، انجام شد. بعضی تفاوت ها در آنالیز تغییرات کروماتيد خواهر ( SCE) و ریز هستک ها (MN ) بین ۲ گروه مشاهده شد. در حالی که شاخص های مورد نظر در ۲ گروه مواجهه و گروه کنترل تفاوتی نشان نداد. شاخص ریز هستک ها در گروه مواجهه یافته بیشتر از گروه شاهد بود. علاوه بر این افزایش در ریز هستک ها با افزایش مواجهه میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین با یک رابطه دوز – پاسخ مرتبط است. فرضيه ارتباط بین سنجش ژنوتوکسیک و میزان مواجهه با میدان مغناطیسی با فرکانس بی نهایت پایین تا حدودی مخصوصا در ارتباط با سنجش ریز هستک ها مورد حمایت قرار گرفت. از آنجا که این نتایج بدست آمده از یک مطالعه آزمایشی در مقیاس کوچک به دست آمده شده، یک مطالعه با مقیاس بزرگ تر باید انجام شود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ بهداشت و اثرات سلامت میدانهای الکترومغناطیسی با فرکانس های بسیار پایین (ELF)
⇐ میدان های مغناطیسی در محیط های کاری
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)