آگاهی و نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی در زمینه اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری
آگاهی و نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی در زمینه اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری
آگاهی و نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی در زمینه اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری
فرمت: Word تعداد صفحات: 8
متن کامل مقاله ترجمه شده:
Dargahi A, Bagheri S, Poursadeghiyan M, Hosseini Ahagh M M, Farrokhi M. Knowledge and Attitudes of Students in Khalkhal Medical Sciences Faculty on Health Actions in Emergencies. HDQ. ۲۰۱۷; ۳ (۱) :۵۱-۵۶
URL: http://hdq.uswr.ac.ir/article-1-174-en.html
چکیده
مقدمه: اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری یکی از اموری می باشد که می تواند با اجرای مناسب، خسارات ناشی از بلایا را بکاهد و بحران بهداشتی ایجاد شده را کنترل کند. این امر نیازمند آگاهی و دانش مسئولان بهداشت، امداد و نجات، دانشجویان بهداشت و حتی مردم در زمینه شرایط اضطراری است. لذا هدف از این تحقیق، بررسی سطح آگاهی و نگرش دانشجویان دانشکده علوم پزشکی خلخال در زمینه اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری میباشد.
روش بررسی: این پژوهش از نوع توصیفی-مقطعی بوده که در سال تحصیلی ۲۰۱۴-۲۰۱۳ در دانشکده علوم پزشکی خلخال با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام گردید. پرسشنامه طراحی شده مشتمل بر سوالاتی در زمینه اطلاعات فردی، سطح آگاهی (۱۰ سوال) و نگرش (۱۰ سوال) نسبت به اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری میباشد. این مطالعه در بین ۲۰۰ نفر از دانشجویان بالای ۵ ترم انجام شد. روش نمونه گیری از نوع سرشماری بود. برای تعیین پایایی پرسشنامه ضریب آلفا کرونباخ معادل ۸٫۰ بدست آمد. جهت مقایسه میانگین نمرات در گروه های مختلف از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و تست مجذور کای و آزمون تی مستقل استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که ۸ درصد دانشجویان آگاهی خوب، ۵٫۶۵ درصد آگاهی متوسط، و ۲۶ درصد آگاهی ضعیف و همچنین ۲۹ درصد نگرش خوب، ۱۵ درصد نگرش متوسط، و ۹ درصد نگرش ضعیف نسبت به اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری دارند. در بین رشته های مختلف از لحاظ میزان آگاهی و نگرش تفاوت معنیداری مشاهده شد (۰۵٫۰< p) از نظر سطح آگاهی و نگرش تفاوت آماری معنیداری در بین گروههای سنی مشاهده گردید (۰۵٫۰< p).
نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان داد که تفاوت قابل ملاحظه ای در آگاهی و نگرش نسبت به اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری در بین دانشجویان وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد که برخی از رشته های تحصیلی مورد بررسی، آگاهی نسبتا کمی نسبت به اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری داشتند. بنابراین به منظور ارتقاء دادن سطح آگاهی آنها نیاز به برنامه ریزی دقیق تری احساس می شود و لازم است برای دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی دورههای آموزشی در این رابطه گنجانده شود.
واژههای کلیدی: آگاهی و نگرش، اقدامات بهداشتی، شرایط اضطراری، دانشجویان.
مقدمه
بلا، شرایطی است که در آن امکانات مورد نیاز برای داشتن یک زندگی معمولی، در نتیجه بروز یک فرآیند ناگهانی طبیعی و غیر طبیعی از دست می رود و توانائی جامعه را نیز در تامین تقاضا برای مراقبت های بهداشتی بسیار کاهش می دهد (۱). وقوع بلایای طبیعی نظیر سیل، زلزله، طوفان و غیره، غالبا تاثیرات مخربی بر جوامع انسانی باقی گذاشته و تلفات سنگینی بر ساکنان آنها وارد می نماید (۲). بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت در سال ۲۰۰۸، در یک صد سال گذشته حدود ۸۱ حادثه بزرگ در ایران اتفاق افتاده که منجر به مرگ حدود ۱۶۰ هزار نفر، مصدومیت بیش از ۱۷۰ هزار نفر و آسیب دیدگی بیش از ۴۴ میلیون نفر شده است (۳). کشور ایران مستعد وقوع حادثه است و جزء ۱۰ کشور بلاخیز دنیا از نظر وقوع حوادث طبیعی محسوب می شود و طبق آمار، از ۴۳ نوع حادثه شناخته شده، ۳۴ مورد آن در ایران اتفاق می افتد (۴ و ۵).
کشور ایران یکی از حادثه خیزترین کشورهای جهان است چون در کمربند زلزله قرار گرفته و هر از چند گاهی زلزله های مهیب صورت می گیرد که مصیبت بارترین آنها زلزله های بم و رودبار است. ثانیا به علت وجود رودخانه های متعدد هر از چند گاهی نیز سیل رخ می دهد. این بلایای طبیعی علاوه بر صدمات اقتصادی و جانی فراوان موجب آوارگی بسیاری از مردم به علت نابودی بناها و زیر ساخت های زندگی مانند مراکز فروش مواد غذایی و سازمان های بهداشتی و درمانی می شود. هرچند این پدیده های نا خواسته تلفات جانی و مالی به جا می گزارد ولی بررسی سریع و مداخله ی بهداشت محیط میزان آن را به حداقل می رساند (۴ و ۵).
به دنبال اغلب بلایا تعداد زیادی از مردم در معرض اثرات نامطلوب محیطی قرار می گیرند. یکی از نیازهای اولیه ایجاد فوری بهترین تسهیلات بهسازی کنترل بهداشت محیط در حدی است که اوضاع و منابع این امکان را می دهد (۶). اقداماتی که برای اوضاع اضطراری توصیه شده اند همان اقدامات بهداشتی در شرایط عادی است که کمی ساده تر شده اند. اقدامات بهداشتی در شرایط اضطراری که باید به آنها توجه شود شامل نظارت بر تأمین سرپناه برای آسیب دیدگان، دسترسی کافی به آب آشامیدنی سالم و بهداشتی، بهداشت مواد غذایی، دفع بهداشتی فاضلاب و مدفوع و زباله، مبارزه با ناقلین بیماری زا، ارزیابی خطر اپیدمی ها بعد از بلایا و غیره می باشد (۷-۱۰).
روشن است که یکی از اساسی ترین نیازهایی که باید در عملیات امداد رسانی به آن توجه شود تهیه فوری مناسب ترین تسهیلات بهسازی و کنترل بهداشتی محیط است در حدی که امکانات و منابع موجود اجازه می دهد (۹). میزان موفقیت کنترل شرایط اضطراری نیازمند آگاهی جامعه و همکاری تخصص های مختلف می باشد. مداخله های اساسی مثل آموزش بهداشت، آگاهی های محیط، الزامات اجتماعی و افزایش بودجه در توسعه به منظور جلوگیری از شیوع بیماری های متداول در کمپ ها و اردوگاه ها ضروری می باشد (۱۱ و ۱۲).
میزان موفقیت کنترل شرایط اضطراری نیاز به آگاهی جامعه و همکاری تخصص های مختلف و آموزش های لازم در زمینه ی فعالیت های مختلف بهداشت محیط مانند کنترل کیفی آب و کنترل مواد غذایی و روش های جمع آوری بهداشتی زباله و جمع آوری و دفع بهداشتی فاضلاب و نظارت و کمک در احداث توالت های بهداشتی، حمام های بهداشتی و نظارت و کمک در دفن اجساد و لاشه ها و حفاظت های شخصی در شرایط بحران می باشد (۱۳).
ادامه مطالب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ سفالگران و کارگران موزائیک سازی در معرض سرطان ریه
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)