آشنایی با تکنولوژی های روز دنیا در حوزه سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE)
آشنایی با تکنولوژی های روز دنیا در حوزه سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE)
آشنایی با تکنولوژی های روز دنیا در حوزه سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE)
فرشاد کفایی (کارشناس ارشد HSE شرکت را با ایمن دادبان)
رسول عقیلی دهنوی (کارشناس ارشد HSE شرکت را یا ایمن دادبان)
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 21
فهرست:
- مقدمه
- نقش تکنولوژی در کاهش نرخ بروز حوادث و بیماری های شغلی
- نقش تکنولوژی در کاهش تولید پسماندهای خطرناک و انتشار آلاینده ها
- روش های تاثیرگذار در دنیای HSE
- مروری بر تکنولوژی های روز دنیا در عرصه HSE
- بحث و نتیجه گیری
- منابع
خلاصه
با پیشرفت علم و دانش بشریت در قرن بیست و یکم، به مرور تکنولوژی های نوظهور و تازه ای در حوزه بهداشت و سلامت، ایمنی و آتش نشانی و محیط زیست و انرژی پدیدار شدند. در واقع هدف اصلی از توسعه و ارائه تکنولوژی های جدید در این حوزه، ارتقاء حداکثری سطح سلامت، رفاه و ایمنی افراد در سطح جامعه و محیط های صنعتی از طریق بهبود شرایط و المان های فیزیکی محیط های عمومی و کاری و همچنین کاهش حداکثری پیامدهای زیست محیطی است که در بسیاری از این تکنولوژی ها، این هدف را می توان در طراحی ها مشاهده نمود. تکنولوژی های عرضه و معرفی شده در دنیا در حوزه سیستم های مدیریت سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) را می توان به تفکیک در سه حوزه سلامت، ایمنی و محیط زیست مورد بررسی قرار داد که در این مقاله، سعی شده است تازه ترین فناوری های روز دنیا در این حوزه معرفی شوند که از جمله آنها می توان به دوربین های سه بعدی مجازی، ربات ها، نانوفیلترها، سیستم های به دام انداز دی اکسید کربن، پهپادهای اطفاء حریق، سرسره های خروج اضطراری و غیره نام برد.
کلمات کلیدی: تکنولوژی، فناوری، سلامت، ایمنی، محیط زیست، HSE
مقدمه
همزمان با افزایش تقاضا و نیازهای انسانی در طول تاریخ، دنیا شاهد رشد و توسعه بی وقفه علم و دانش بود که بتواند در کالبد تکنولوژی به این دست از نیازها پاسخ مناسب بدهد. با گذر زمان، انتظارات انسان ها از شرایط زندگی، کاری، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی افزایش یافت و این امر باعث شد تا علم محض به کمک فناوری بیاید تا تجهیزات، ادوات، ابزارآلات، سیستم ها و مدل های جدیدی توسعه داده شوند. به واقع، تکنولوژی در همه زمینه ها از جمله صنعت ساخت و ساز، نفت و گاز و پتروشیمی، معادن، انتقال و توزیع برق، ترابری، صنایع خودروسازی، کشاورزی، پزشکی، کشتیرانی، هواشناسی و غیره به کمک بشریت آمده است و به خوبی توانسته است خواسته ها و انتظارت بلندپروازانه انسان ها را پاسخ دهد. به طور دقیق تر، فناوری های روز دنیا به انسان ها کمک کرده است تا بتوانند با دقت بیشتری نتایج کار را پیش بینی کنند، دقت و صحت تشخیص را افزایش دهند، کیفیت و کمیت کار را ارتقا دهند، سریع تر نسبت به محرک ها پاسخ دهند، بهتر و سریع تر ارتباط برقرار کنند و نهایتا رضایت بیشتری از افراد را جلب کنند. همانطور که گفته شد، با افزایش انتظارات و توقعات نسبت به کمیت و کیفیت زندگی و کار، در واقع استانداردها و معیارها فراتر رفته است و طبیعتاً تکنولوژی های ۱۰ الی ۲۰ سال آینده پاسخگوی نسل امروزی بشریت نخواهد بود. به همین دلیل، محققین در تلاش هستند تا آینده ای دلچسب تر و مرفه تری را برای کلیه جوامع بشری مهیا سازند اما بسیار مهم است تا تکنولوژی روز دنیا به طور عادلانه در بسیاری از کشورها، به خصوص کشورهای در حال توسعه انتقال یابد. چیزی که سازمان بین المللی کار (ILO) به آن اهمیت ویژه ای قائل است. این نهاد معتبر معتقد است که تکنولوژی می تواند در زمینه فرآیندها، تجهیزات و مواد به کشورهایی که از لحاظ سرعت رشد و توسعه دانش نسبت به کشورهای دیگر، عقب تر هستند، بدرستی انتقال یابد. انتقال تکنولوژی به بهبود اوضاع و یکدست شدن دانش و عدالت جهانی کمک شایانی می کند. قبل از انتقال صحیح تکنولوژی به کشور مقصد، حتما نیاز است دانش مربوط به استقرار و پیاده سازی تکنولوژی مذکور انتقال یابد که این امر از طریق فناوری اطلاعات و سیستم های مدیریت دانش (KMS) میسر خواهد بود [۲]
علاوه بر حوزه های نامبرده، می توان متصور شد که تکنولوژی در نظام بهداشت و سلامت، در حوزه سیستم های مدیریت ایمنی، مهندسی حریق و مهندسی محیط زیست و انرژی، چه در محیط های عمومی و محیط های صنعتی به چه میزان می تواند حافظ جان و سلامتی انسان ها و حافظ منابع زیست محیطی و تنوع زیستی شود. بنابر این مبحث تکنولوژی در دنیای سلامت، ایمنی و محیط زیست (HSE) بحثی تازه و نوپاست که هدف و غایت اصلی آن، حفظ و صیانت بهتر و با ضریب اطمینان بیشتر از منابع انسانی، زیست محیطی، اقتصادی و اعتباری است. رشد و توسعه روزافزون تکنولوژی باعث شده است تا احتمال رخداد حوادث و شیوع بیماری های شغلی کاهش یابد و همچنین ضریب اطمینان سیستم های تامنی کننده ایمنی به طرز چشمگیری ارتقاء یابد. در آینده ای نه چندان دور می توان متصور شد که پیشرفت تکنولوژی خواهد توانست از انتشار هر چه بیشتر گازهای گلخانه ای و متعاقباً گرمایش جهانی جلوگیری کند، چرا که خودروهای بنزینی و هایبریدی، جای خود را به خودروهای تمام برقی خواهد داد و همچنین فناوری نانو در نانوفیلترها و نانوکاتالیست ها از انتشار گازهای سمی نیروگاه هایی که برق خودروها را تامین می کنند، جلوگیری خواهد نمود.
تکنولوژی تا جایی پیش خواهد رفت که با نصب به دام اندازهای دی اکسید کربن و تبدیل آنها به کربن جامد، بتوان تولید این گاز گلخانه ای رایج را به نزدیک صفر رسانید. تکنولوژی می تواند در کاهش قابل توجه تصادفات جاده ای به کمک انسان ها بیاید چرا که سیستم های کامپیوتری با ضریب اطمینان نزدیک به ۱۰۰ درصد، جایگزین انسان هایی خواهد شد که براحتی تحت شرایط فیزیکی و روحی، دچار خطا می شوند. در نگاهی کلی آینده ای مثبت و روشنی در حوزه تکنولوژی در دنیای HSE می توان متصور شد، چرا که پیش تر، سیستم ها، ابزارها و تجهیزات کاربردی فراوانی به بازار عرضه شده اند که آزمایش خود را با موفقیت پس داده اند که از آن جمله می توان به سیستم های اینترلاک، سنسورهای چشمی، دتکتورهای گاز و انواع فیلترها و پیش فیلترها اشاره نمود.
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)