آزمایش های ادواری متعلقات جانبی ظروف تحت فشار
آزمایش های ادواری متعلقات جانبی ظروف تحت فشار
آزمایش های ادواری متعلقات جانبی ظروف تحت فشار
فرمت: pdf تعداد صفحات: 48
فهرست:
- نحوه آزمایش عملکرد متعلقات حفاظتی ظروف تحت فشار و نحوه
- شیر اطمینان
- پرشر سوییچ های فشار ها و گیج های سطوح سیال
- کنترل کننده
- ترموستات اگزوز و نظایر آن
- نحوه ی آزمایش ایمنی سیستم آبرسانی
- مشکلات آب دیگ
- مواد شیمیایی برای تصفیه آب
- وظایف مواد شیمیایی
- روش های تصفیه آب
- نگهداری از دیگ های رزرو
- سختی آب
- نحوه ی آزمایش ایمنی سیستم اگزوز دود و حذف آلاینده های ناشی از احتراق
- روش های کنترل NOx
- نحوه ی آزمایش ایمنی سیستم سوخت رسانی و مشعل
- آزمون های دوره ای سیستم سوخت رسانی
- انتخاب سوخت
- تعیین مفاد آموزش های ایمنی الزم برای ارایه به متصدی تاسیسات
- تمیزکاری و آماده سازی یک دیگ جدید
- راه اندازی عادی دیگ
- افزودن یک دیگ به سیستم قبل
- بازرسی دوره ای دستگاه های ایمنی و کنترلگر
متعلقات ظروف تحت فشار دستگاه هایی هستند که مستقیماً به این ظروف متصل می شوند تا آنها بتواند به طور ایمن و کارآمد، کار کنند. متعلقات امکان کنترل دقیق را فراهم کرده و دیگ را در شرایط کارکرد صحیح نگه میدارند. آیین نامه ASME بخش ۴ دیگ و ظروف تحت فشار – مقررات مراقبت و کارکرد دیگ های گرمایش اطلاعات مفیدی درباره این دستگاه ها ارائه می دهد.
از مهم ترین اقدامات بازرسی در مراجعه بازرسین مورد تایید وزارت کار و سازمان استاندارد، بعد از چک کردن مدارک استاندارد ارائه شده توسط سازنده دیگ بخار بازدید ،خوردگی رسوب و نشتی در داخل پوسته کوره اصلی فرعی و لوله ها به همراه تست ضخامت سنجی و تست هیدروستاتیک (در صورتی که مولد بخار تحمل افزایش فشار را داشته باشد)، در نهایت بررسی وضعیت تجهیزات کنترلی دیگ بخار و سایر ظروف تحت فشار می باشد. در طی فرآیند بازرسی ظروف تحت فشار باید از صحت عملکرد تجهیزات کنترلی مانند سوپاپ اطمینان، پرشر سوئیچ لول کنترل، سنسور مشعل، ترموستات اگزوز، آبنما و مانومتر و غیره اطمینان حاصل کرد. مطابق آیین نامه دیگ های بخار و ظروف تحت فشار تست ادواری باید به صورت سالیانه و پس از هرگونه تعمیرات کلی یا جابجایی دیگ بخار انجام شود در این فصل بازرسی از متعلقات جانبی ظروف تحت فشار در بخشهای زیر شرح داده می شود.
- نحوه ی آزمایش عملکرد و سلامت متعلقات حفاظتی ظروف تحت فشار شامل شیر اطمینان، پرشر سوییچ ها و گیج ها، کنترل کننده های سطوح سیال، ترموستات اگزوز و نظایر آن
- نحوه ی احراز کالیبراسیون آنها ۱ نحوه ی آزمایش ایمنی سیستم آب رسانی و زیر آب
- نحوه ی آزمایش ایمنی سیستم اگزوز دود و گازهای ناشی از احتراق
- نحوه ی آزمایش ایمنی سیستم سوخت رسانی و مشعل
- تعيين مفاد آموزش های ایمنی لازم برای ارائه به اپراتور تاسیسات
انجام کلیه بازرسی های دوره ای ظروف تحت فشار و دیگ بخار و بازرسی تعمیرات آنها، با مجوز اداره استاندارد و وزارت کار (توسط تیم مهندسین مورد تایید و مشاوران حفاظت فنی وزارت کار) انجام می شود و در صورت انطباق، گواهینامه و پلاک یک ساله برای دیگ یا مخزن تحت فشار و متعلقات آن صادر می گردد.
نحوه ی آزمایش عملکرد متعلقات حفاظتی ظروف تحت فشار و نحوه ی احراز کالیبراسیون آنها
تجهیزات جانبی ظروف تحت فشار که باید مورد بررسی و بازرسی از نظر نحوه نصب و صحت عملکردشان براساس قوانین استاندارد ۴۲۳۱ و ۷۹۱۱ قرار گیرند به شرح زیر می باشند:
- شیرهای اطمینان
- نشان دهنده های سطح آب
- فشارسنج ها
- هشدار دهنده صوتی سطح آب قطع سوخت و درپوش های ذوب شدنی
- لوله های رابط برای تجهیزات سطح آب و لولههای هوا ی هواگیری
- شیرهای تغذیه آب دیگ
- متعلقات و شیر فلکه های اصلی خروجی و تخلیه دیگ
- بخش برقی و ابزار دقیقی
- کلیه سیستم های ابزار دقیقی باید باز شوند و ابتدا مورد نظافت قرار گرفته و در صورت نیاز مورد تعمیر قرار گیرند و سپس مورد کالیبراسیون و تستهای عملکردی قرار گیرند.
- سیستم ارتینگ باید مورد تست های مقاومت سنجی قرار گیرد.
- انجام آزمون های کنترل حد متصدی دیگ باید به طور دوره ای تمامی کنترل گرهای حد را آزمایش کند . برای رعایت جزئیات آزمایش، باید توصیه های سازنده را دنبال کرد. کنترل گرهای زیر باید به طور دوره ای آزمایش شوند:
- کنترل گر حد بالای فشار بخار
- کنترل گر حد دمای اتاق احتراق
- کنترل گر حد ولتاژ و آمپر برق
- کنترل گر حد پایین فشار گاز
- کنترل گر حد بالای فشار گاز
- کلید کنترل فشار روغن
- کلید کنترل فشار هوا
- کلید قطع اضطراری
سلامت کامل تجهیزات کنترلی دارای اهمیت فراوان می باشد و مهمترین این تجهیزات، شیر اطمینان می باشد. تجهیزات کنترلی شامل موارد ذیل است:
- شیر اطمینان
- پرشر سوئیچ
- فشار سنج
- کنترل کننده های سطح
- ترموستات اگزوز
در ادامه این بخش آنچه که یک بازرس باید درباره عملکرد تجهیزات حفاظتی در کنترل ها و بازرسی های خود از ظروف تحت فشار بداند شرح داده شده است و همچنین طریقه کالیبره کردن این تجهیزات بعد از رفع عیبوب و یا بازرسی دوره ای تجهیز بیان شده است.
شیر اطمینان
شیر ایمنی یا شیر اطمینان برای جلوگیری از افزایش فشار دیگ نسبت به حداکثر فشار کاری مجاز (MAWP) بر روی ظروف تحت فشار نصب می شود و ایمنی افراد و تجهیزات را حفظ می نماید. این تجهیزات در زمان افزایش بیش از اندازه فشار کار سیستم با تخلیه حجمی از سیال به خارج از سیستم موجب کاهش و سپس تثبیت فشار میگردند. این آخرین دستگاه مکانیکی محافظ دیگ در برابر فشار اضافی بوده و مهمترین شیر در دیگ محسوب میشود ضروری است که شیرهای اطمینان تحت هر شرایطی وظیفه خود را انجام دهند و مانع از ازدیاد فشار سیستم شوند.
در سیستم های بخار، شیر اطمینان معمولاً در روی دیگ بخار و تجهیزاتی مانند خروجی فشار شکن ها نصب می شود. البته این تجهیز در تمام ظروف تحت فشار وجود دارد و با توجه به نوع ظروف، مدل و ظرفیت این شیر متفاوت می باشد. شیر اطمینان حتماً باید دارای گواهینامه یا شناسنامه فنی بوده و توسط شرکت سازنده یا آزمایشگاه مورد تایید پلمپ شده باشد. هم چنین ظرفیت این شیر باید با ظرفیت مخزن تحت فشار همخوانی داشته باشد. به طور کلی در تست سلامت شیر اطمینان در دیگ ها، هر سه ماه یک بار فشار دیگ را تا فشار تعریف شده برای سوپاپ بالا می برند و اجازه میدهند سوپاپ شیر باز شود و هر دو هفته دستگیره شیر را فشار می دهند تا در این حالت، سوپاپ محتویات دیگ بخار یا … ) را تخلیه کند در مخازن ذخیره هوای فشرده این تست سالانه و به همراه تست ضخامت سنجی ظروف انجام می گیرد.
بنابراین شیر اطمینان یک شیر کاهش فشار است که خصوصیت اصلی آن باز شدن سریع یا عمل ضربه (impact action است که با افزایش فشار در ورودی بسته به نوع کاربرد باز میشود. شیرهای اطمینان به انواع متعارف، پیلوت دار لوله بالانس قدرتی و حرارتی طبقه بندی می شوند:
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ راه اندازی، تجهیز، اصول سرویس و نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه ظروف تحت فشار
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)