آزمایشات کارسنجی و نیروسنجی در ارگونومی
آزمایشات کارسنجی و نیروسنجی در ارگونومی
آزمایشات کارسنجی و نیروسنجی در ارگونومی
فرمت: Pdf تعداد صفحات: 14
فهرست:
- دستورالعمل دستگاه کار و انرژی
- دوچرخه کارسنج (ارگومتر)
- دستورالعمل شمارنده ضربان قلب گروهی
- دستورالعمل دینامومتر دستی
- دستورالعمل دینامومتر دستی دیجیتالی
- دستورالعمل دینامومتر پشت عضله ای
- دستورالعمل دینامومتر پشت عضله ای دیجیتالی
دستورالعمل دستگاه کار و انرژی
تکان شدید سیلندر حاوی ذرات مسی (در جهت بالا – پایین) در این دستگاه باعث می شود درجه حرارت این ذرات بالا رفته و نشان میدهد که کار ایجاد گرما و حرارت می کند. البته طبق قانون ژول در این پدیده به صورت دو طرفه عمل می نماید ولی در اینجا تنها هدف فوق پیگیری می شود.
مشخصات دستگاه
الف – سیلندر از نوع رزین اکریلیک با ارتفاع ۲۰۵ و قطر ۲۹ میلیمتر
ب- محتویات سیلندر ذرات مسی با درجه خلوص %99.5 به وزن ۲۰۰ گرم
ج- اندازه گیری درجه حرارت این عمل به صورت الکترونیکی با نمونه برداری هر ۱۵ ثانیه یکبار در محدوده بین دماهای 39.5 تا 49.9 سانتیگراد (برای نمایش در هر نمونه برداری باید ۱ ثانیه کلید نمونه برداری فشرده شود).
روش اندازه گیری
- در ابتدای هر آزمایش، درجه حرارت ذرات مسی را اندازه گیری کنید.
- همانطور که در شکل 1 نشان داده شده سیلندر را به صورت بالا – پایین تا حد امکان با یک ریتم ثابت تکان دهید و درجه حرارت را پس از هر ۵۰ بار بالا – پایین و تکان دادن اندازه گیری کنید.
- رابطه بین تعداد دفعات تکان دادن و تغییرات درجه حرارت را توسط یک نمودار نشان دهید.
شکل 1: تعداد دفعات تکان دادن (هر واحد معادل ۵۰ بار تکان)
توجه
۱ – دماسنج الکترونیکی معمولاً برای کاهش مصرف ،باتری هر ۱۵ ثانیه یکبار می تواند درجه حرارت ذرات مسی را نشان دهد هر چند می توان هر لحظه برای اندازه گیری درجه حرارت به مدت یک ثانیه کلید نمونه برداری که سمت چپ زیر واحد نمایش قرار دارد را فشار دهیم. هنگامی که مقدار دما ثابت شد می توان مقدار آن را یادداشت نمود.
۲- وقتی باتری رو به اتمام باشد ، صفحه نمایش به تدریج محو شده و به سختی خوانده می شود در چنین حالتی باتری را در صورت امکان با باتری مدل “75mAH, Ever-Ready39″ یا باتری معادل تعویض کنید.
دوچرخه کار سنج (ارگومتر)
دوچرخه کار سنج برای بیشتر تحقیقات فیزیولوژی ورزشی ضروری است زیرا وسیله دقیقی برای کنترل و اندازه گیری مقدار فعالیت (کار) افراد مورد آزمایش در کارهای آزمایشگاهی می باشد. لغت ارگومتر (کارسنج) به معنای وسیله اندازه گیری کار می باشد (ارگو به معنای کار و ارگومتر نیز وسیله اندازه گیری کار است).
اصولاً هر وسیله ای که مقدار کار را اندازه گیری نماید می توان آن را به عنوان ارگومتر محسوب کرد. کمیت کار (W) مساوی است با حاصل ضرب دو کمیت نیرو (F) و مسافت (D) بطوریکه می توان نوشت W=F×D. هر گاه این دو عامل با ابزاری اندازه گیری شوند، می توان آن وسیله را به عنوان ارگومتر منظور کرد. ساده ترین راه بیان مفهوم کار، بلند کردن یک وزنه مشخص در یک مسافت معین است. برای مثال اگر فردی یک وزنه ۲ کیلوگرمی را یک متر جابجا نماید آن شخص ۲ کیلوگرم متر (Kgm) کار انجام داده است. اگر فردی با وزن ۲۰۰ پوند (Ib) از نردبانی به ارتفاع ۱۰ فوت (ft) بالا ،رود آن فرد معادل ۲۰۰۰ فوت پوند (ftlb) کار انجام داده است.
دوچرخه ارگومتر از نوع اصطکاکی (مونارک) دارای چندین مزیت است. این دوچرخه مستحکم و با دوام میباشد به علاوه می توان کنترل دقیقی از تمرینات داشته باشد طرز کار آن به اندازه ای ساده است که افراد مبتدی نیز می توانند به راحتی از فرد مورد آزمایش در هنگام رکاب زدن اطلاعات دریافت نمایند کنترل شدت کار در آن آسان بوده و برای استفاده فضای کوچکی مورد نیاز است. مهمتر از همه اصول استفاده از این ارگومتر برای بیشتر افراد قابل فهم است.
نیرو در این دوچرخه توسط اصطکاک بین تسمه و طوقه چرخ بدست میآید مقدار مسافت (D) به فاصله ای که طوقه چرخ می پیماید بستگی دارد ذکر مثال ساده ای از اصول این دستگاه برای درک بهتر و نحوه استفاده از آن کمک خواهد کرد یک چرخ و دو نیروسنج فنری در شکل (۲) آمده است. ترازوها فشاری برابر را نشان میدهند و چرخ بی حرکت است هنگامی که چرخ در جهت مشخص شده حرکت می کند، اصطکاک بین تسمه و چرخ باعث به وجود آمدن نیرویی برابر با تغییر مقدار فشاری که در سمت A و B به وجود می آید می شود.
تفاوت بین دو فشاری که روی ترازوها خوانده می شود معادل مقدار نیرویی است که اصطکاک به وجود می آورد برای مثال اگر این اختلاف مقدار ۴ کیلوگرم و محیط طوقه ۲ متر باشد، کار انجام شده در هر دور ۸ کیلوگرم متر خواهد بود.
اگر چرخ در هر دقیقه ۵۰ دور طی نماید کار انجام شده معادل ۴۰۰ کیلوگرم متر در دقیقه خواهد بود. در ضمن حرکت چرخ تأثیری در مقدار اصطکاک نداشته و اگر دوچرخه سریع یا آهسته رکاب زده شود مقدار نیرو تغییری نخواهد کرد.
دوچرخه مونارک بر همین اساس کار می کند. به هر حال نیرو با استفاده از یک توازن منحنی سینوسی به کار میرود و می توان مقاومت دلخواه را بر اساس مسافتی که به وسیله طوقه چرخ تعیین می شود تنظیم کرد این دوچرخه طوری ساخته شده که با یک دور رکاب زدن آن معادل ۶ متر پیموده خواهد شد.
بنابراین اگر دوچرخه با شدت ۵۰ دور در دقیقه رکاب زده شود طوقه در هر دقیقه ۳۰۰ متر خواهد پیمود. اگر از این دوچرخه بطور صحیح استفاده شود از نظر میزان فشار کار دقت و اعتبار بالایی دارد به روش کار آن توجه کنید:
- ارتفاع زین را طوری تنظیم نمایید که فرد به راحتی از آن استفاده کند. نکته بسیار مهم آن که زمانی که رکاب پایین می آید زانو باید کاملاً باز و مستقیم باشد.
- از فرد بخواهید تا روی دوچرخه بنشیند بدون آنکه پاهای خود را روی رکاب بگذارد و پس از آنکه از شل بودن تسمه اطمینان حاصل کردید ، از پیچ تنظیم جلوی ارگومتر برای قراردادن علامت «صفر» روی صفحه مقابل خط قرمز (پاندول) استفاده کنید با این روش اطمینان حاصل می شود که وقتی هیچ کاری انجام نمی شود پاندول دقیقاً مقابل عدد صفر است.
- مترونوم را برای ۱۰۰ ضربه در دقیقه تنظیم کنید و از فرد بخواهید که با هر دو ضربه مترونوم یک دور رکاب بزند این کار شدتی معادل ۵۰ دور در دقیقه یا مسافتی معادل ۳۰۰ متر در دقیقه را ایجاد می کند (معمولاً شخص برای حفظ ریتم خود راحت تر است که از دو ضربه بجای یک ضربه در هر دور رکاب زدن استفاده کند).
ادامه مطلب را با دانلود فایل پیوستی مشاهده کنید.
ورود یا ثبـــت نــــام + فعال کردن اکانت VIP
مزایای اشتراک ویژه : دسترسی به آرشیو هزاران مقالات تخصصی، درخواست مقالات فارسی و انگلیسی، مشاوره رایگان، تخفیف ویژه محصولات سایت و ...
حتما بخوانید:
⇐ آزمایشات روان – حرکتی در ارگونومی
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)